DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Columns

Columns

Heeft u goede voornemens voor het nieuwe jaar? Voor uw huisdier kan het ook verstandig zijn om hier aan mee te doen. Overgewicht is een bekend en veelvoorkomend probleem bij de hond en kat. Naar schatting is ruim 35% van de huisdieren in Nederland te dik. Deze dieren hebben last van overgewicht of zelfs obesitas. Dit is niet alleen vervelend voor het dier, maar ook gevaarlijk voor zijn of haar gezondheid. Net als bij mensen loopt een dier met overgewicht een groter risico op gezondheidsproblemen, zoals suikerziekte, hartaandoeningen, gewrichtsproblemen, verminderd uithoudingsvermogen, moeilijkheden met ademhalen, huidklachten, blaasproblemen (kat) en verkorting van de levensverwachting

In dit bericht bespreken we wat u hier aan kunt doen.

Beweging

Net als bij mensen, is beweging één van de belangrijkste factoren bij het afvallen. Wandel een extra rondje met uw hond of neem uw hond mee tijdens het hardlopen! Ook het spelen met een bal of een frisbee kan uw hond een tijdje bezig houden. Pas wel op dat u een dier met weinig conditie niet te veel laat doen. Bouw het bewegen dan langzaam op. Bewegen is natuurlijk ook goed om de gewrichten soepel te houden.

Voor de kat is het wel een ander verhaal, deze kun je vaak niet zo makkelijk uit wandelen nemen. Spelen is voor de kat uiteraard wel een goede optie!

Let er ook op dat uw hond of kat niet te snel afvalt! Een hond mag 1 – 2% van zijn lichaamsgewicht afvallen per week. Meer dan dat is niet verantwoord en je hebt dan meer kans dat de kilo’s er snel weer aan komen. Bij de kat is dit slechts 1% van het lichaamsgewicht per week.

Voeding

Bijna net zo belangrijk is de voeding. Is alleen beweging niet genoeg om uw dier af te laten vallen? Dan krijgt hij of zij waarschijnlijk te veel te eten. Het is belangrijk om te weten wat het ideale gewicht oftewel het ‘streefgewicht’ is voor uw dier. U kunt dit laten bepalen door de dierenarts of de assistente. U kunt uw dier vervolgens de hoeveelheid voer geven voor het streefgewicht. Ook is het belangrijk om de hoeveelheid snoepjes, botjes en overige snacks te beperken.

Het kan zijn dat uw dier hongerig wordt door het minder eten. In dit geval kan een dieetvoeding een uitkomst zijn. Hier zitten minder calorieën in, zodat uw dier er meer van kan eten. Bij ons kunt u dieetvoeding van het merk Pro Plan kopen. Lees hieronder de voordelen daarvan.

Pro plan Obesity Management is een dieetvoeding ontwikkeld voor gewichtsverlies en onderhoud voor zowel de hond als de kat.

Belangrijkste voordelen:

 • Hoog eiwitgehalte om vetverlies te helpen bevorderen terwijl de spiermassa behouden blijft
 • Weinig calorieën om gewichtsverlies te bevorderen
 • Glucoseregulatie 

Bijkomende voordelen en kenmerken:

 • Helpt de energie-inname te verminderen terwijl er toch een verzadigd gevoel is
  Hoog eiwitgehalte en toegevoegde vezels.
 • Helpt bij het behouden van een optimaal lichaamsgewicht na gewichtsverlies
  Hetzelfde dieet kan worden gegeven als onderhoudsvoeding om de kans op terugvallen in zwaarlijvigheid te voorkomen.

Extra bij de kat:

 • Helpt urinewegstenen uit struviet en oxalaat te voorkomen
  Dergelijke stenen komen meer voor bij katten met overgewicht.
 • Helpt ter ondersteuning van gezonde gewrichten
  Zwaarlijvige katten kunnen gewrichtsproblemen hebben. Verrijkt met natuurlijke bronnen van glycosaminoglycanen en Omega-3 vetzuren.

Afvalprogramma de Arker

Voor een eigenaar is het vaak moeilijk om hun hond of kat op een verantwoorde wijze te laten afvallen. Daarom bieden wij, in samenwerking met Hill's of Pro Plan, voor dieren met overgewicht een professioneel afvalprogramma. Dit afvalprogramma helpt honden en katten met overgewicht op verantwoorde wijze het gewenste gezonde gewicht te bereiken. Voor uw dier wordt een afvalprogramma op maat gemaakt. Bovendien wordt u gemotiveerd om de vragende blik van hun huisdier te negeren en voor een gezondere levensstijl te gaan. Uiteindelijk worden zowel baas als huisdier hier gelukkiger van!

Wat houdt het afvalprogramma in?

Als eerste stap berekenen wij de hoeveelheid overgewicht. We stellen het streefgewicht van uw huisdier vast en bepalen in hoeveel weken we dit op een verantwoorde wijze kunnen bereiken. Vervolgens adviseren wij over te schakelen op een speciale dieetvoeding, zoals Hill’s of Pro Plan. Deze voeding helpt de spiermassa te behouden en vermindert het hongergevoel bij uw dier. Wij berekenen de hoeveelheid voer die u uw dier dagelijks mag geven.

Tijdens het afslankproces is het belangrijk om het gewicht goed in de gaten te houden. Om de 2-3 weken komt u met uw dier bij ons langs voor een gewichtscontrole. Er wordt een gewichtsgrafiek bijgehouden en eventuele problemen waar u tegenaan loopt, kunnen besproken worden. Op deze manier proberen we het afvallen van uw huisdier zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Wilt u weten of uw huisdier overgewicht heeft? Maak dan een afspraak bij een van onze paraveterinairen.