DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Wat te doen bij vuurwerkangst?

Wat te doen bij vuurwerkangst?

De hele maand december (en soms ook al in november) is er buiten weer veel geknal. Veel huisdieren reageren daar erg nerveus op. De jaarwisseling is voor hen dan ook geen pretje. Er zijn diverse manieren om uw dier minder angstig te maken. Lees hier onze tips wat te doen als uw hond of kat angst voor vuurwerk heeft.

Angst voor vuurwerk

Vuurwerkangst is, met name bij honden, een veelvoorkomend probleem en kan ieder jaar extremer worden. Bovendien kan het zich makkelijk uitbreiden (= generaliseren) naar angst voor onweer en andere harde geluiden die op vuurwerk lijken. Uw dier kan zelfs door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken uiteindelijk een echte fobie voor geluiden ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om vuurwerkangst bij uw dier te verminderen, of liever nog, te voorkomen.

Aanpak vuurwerkangst

Vuurwerkvrije jaarwisseling

De meest simpele en effectiefste oplossing is om je huisdier uit het vuurwerk te halen, door de jaarwisseling op een rustige plek door te brengen waar vrijwel geen vuurwerk is of door je dier naar een goed pension te brengen, waar hij het prettig vindt en waar geen vuurwerk afgestoken zal worden.

Helaas is dit niet altijd mogelijk.  Moet uw dier toch blootgesteld worden aan vuurwerk? Bij vuurwerkangst onderscheiden we een korte- als lange termijn aanpak.

Lange termijn aanpak

  • Gedragstraining / gedragstherapie onder begeleiding van een gedragstherapeut.
    Vuurwerkangst kan bij uw dier worden verminderd middels gedragsmodificatie. Voorwaarde is wel dat hier tijdig mee begonnen wordt. Bij gedragsmodificatie is het doel de hond of kat vertrouwd maken met harde, onverwachte geluiden (knallen), oftewel uw dier wordt geleerd dat het geluid van vuurwerk niet eng is. Gedragsmodificatie is niet eenvoudig, wij adviseren het uit te voeren onder begeleiding van een gediplomeerde gedragstherapeut.

Hierbij kan ter ondersteuning gebruik gemaakt worden van onderstaande kalmerende middelen:

  • Zylkene®;  een natuurlijk product (voedingssupplement)
  • Rustgevende verdamper/halsband die feromonen bevat
  • Thundershirt

Korte termijn aanpak

Sommige dieren hebben angstremmende medicatie nodig, ook als ze al in behandeling zijn geweest tegen vuurwerkangst. Dit is bij een angstig dier heel belangrijk om verder trauma te voorkomen. Zonder angstverlagende middelen wordt de jaarwisseling namelijk weer als trauma ervaren en verergert het probleem.

Er zijn momenteel twee medicijnen geregistreerd voor de behandeling van vuurwerkangst bij honden. Vraag in de dierenkliniek naar meer informatie over deze middelen.

Let op: om deze middelen veilig voor te kunnen schrijven willen wij wel uw dier recent (dit jaar) nog hebben onderzocht. Wacht dus niet tot oudjaarsdag maar vraag tijdig om advies voor uw dier!

Als deze middelen onvoldoende helpen, dan kan uw dierenarts eventueel een ander diergeneesmiddel overwegen om voor te schrijven. Voor de kat kan via toepassing van de cascade ook een van deze middelen toegepast worden.

Andere ondersteunende middelen voor de korte termijn:

  • Adaptil tabletten; dit is een natuurlijk voedingssupplement, te gebruiken bij de hond. De smakelijke tabletten zijn ontwikkeld om snel te werken (binnen 2 uur). Ideaal voor tijdelijke stressvolle situaties zoals vuurwerk. De tabletten werken niet verdovend.
  • Ook kunt u oordoppen, een koptelefoon (Mutt Muffs, speciaal ontwikkeld voor honden) en/of speciale brillen gebruiken voor honden om de prikkels van het vuurwerk (geluid en/of lichtflitsen) te verminderen. Zorg er wel voor dat het dier voor de jaarwisseling langzaam gewend is aan de attributen.

Tips voor de jaarwisseling:

  • Laat uw hond overdag op een rustige locatie extra lang uit (altijd aangelijnd), zodat de hond lekker moe is. Tijdens het uitlaten kunt u uw hond afleiden met een speeltje-met-geluid; zo leert hij om op u te letten en niet op zijn omgeving.
  • Doe het kattenluikje in de middag van oudejaarsdag dicht en houd uw kat binnen.
  • Geef uw dier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint, bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletje.
  • Sluit de gordijnen zodat uw huisdier het vuurwerk niet kan zien.
  • Zet eventueel TV of radio aan (geen programma’s met harde geluiden).
  • Laat uw dier een rustig plekje zoeken en creĆ«er verschillende keuzemogelijkheden. Houdt ramen en deuren dicht. Lees hier meer over het maken van een geschikte, veilige plek voor uw hond of kat.
  • Probeer zelf rustig te blijven.
  • Laat een angstig dier niet alleen.
  • Beloon uw dier royaal bij gewenst gedrag, oftewel geen vertoon van angstgedrag op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken. Dit kan door middel van voer, spel of aandacht.
  • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren, om problemen met aangeleerd angstgedrag te voorkomen. Uw hond wordt sowieso al gesteund simpelweg door er te zijn, of preventief af te leiden en samen te spelen. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te komen zitten, laat hem dan daar gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid toespreken en aaien als hij zit te rillen van angst

Wij wensen u en uw huisdier(en) een rustige jaarwisseling!

Terug naar Columns