DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Save the Date: Vrijdag 20-9 Bullenmiddag "de bull van de toekomst". Zaterdag 21-9 open dag.​

Franse Bulldog

Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een nieuwsgierige, vrolijke, innemende, grappige en onstuimige hond.

Het ras

De Franse Bulldog is een kleine dogachtige gezelschapshond, die heel vroeger waarschijnlijk gefokt is door de Engelse Bulldog te kruisen met kleine rassen. Sinds de vorige eeuw is het ras populair geworden in Frankrijk. Zowel de Engelse als de Franse Bulldog behoren tot de zogenaamde kortschedelige of brachycephale rassen. Qua karakter is de Franse Bulldog duidelijk aanwezig binnen een gezin. Het is een nieuwsgierige, vrolijke, innemende, grappige en onstuimige hond, een echte charmeur en komiek. Een Franse Bulldog is slim en zet graag alles naar zijn hand. Consequent opvoeden is bij dit ras dan ook een must.

Het uiterlijk

Het uiterlijk van de Franse Bulldog is stevig gespierd met een wat compactere bouw door een brede borst en rug, die op de stevig gespierde poten staat. De bouw van de schedel is vierkant met grote ogen en met een korte, omhoog staande neus, waardoor het dier wat betreft het gebit een voor-onderbijter is (centenbakje). Verder heeft hij grote recht opstaande oren die afgetopt zijn. De staart is kort en iets gekruld tegen het lichaam aangedrukt.

Voor een jong gezin met kinderen kan het een ideale hond zijn die over het algemeen weinig vachtverzorging nodig heeft. Wel moeten de neusplooien en oren regelmatig gereinigd worden. Zoals eerder vermeld is opvoeding en consequent zijn een belangrijke issue. Het alleen zijn van de hond kan soms een probleem vormen, wees daarop attent.

Rasspecifieke gezondheidsproblemen

Bij de Franse Bulldog komen vanwege de specifieke bouw van dit ras diverse gezondheidsproblemen voor. Ook zijn er bepaalde mogelijk erfelijke aandoeningen die vaker worden gezien bij dit ras. Over welke aandoeningen, die de gezondheid van deze leuke viervoeter verminderen, hebben we het dan? We bespreken enkele aandoeningen die veel bij dit ras gezien worden.

Luchtwegproblemen

Eén van de meest in het oog springende klachten of aandoeningen betreft de luchtwegproblemen. Vrijwel alle kortsnuitige rassen hebben in meer of mindere mate moeilijkheden met ademhalen doordat er door de korte snuit te weinig ruimte is voor de inwendige structuren. Het BOS syndroom (Brachycephalic  Obstructive Syndrome), ook wel BAS syndroom (Brachycephalic Airway Syndrome) genoemd, omvat de luchtwegafwijkingen die voorkomen bij de kortsnuitigen.

De dieren die lijden aan het BOS syndroom hebben een bemoeilijkte ademhaling en een verhoogd risico op problemen bij hitte, inspanning en stress. De oorzaak hiervan kan op verschillende niveaus aanwezig zijn:

  • Te nauwe neusgaten en/of neusgangen
  • Een te lang zacht gehemelte
  • Te grote keelamandelen
  • Te forse zogenaamde “valse stembanden”
  • Te nauwe keelingang/ strottenhoofd (larynx)
  • Een afgeplatte luchtpijp
  • Een te platte borstkas

Meestal is er sprake van een combinatie van oorzaken. De symptomen variëren van mild tot ernstig.

Het BOS syndroom kan de kwaliteit van leven behoorlijk tenietdoen. Voor veel dieren kan operatief ingrijpen een groot verschil maken. Door de jaren heen zijn er in onze praktijk vele honden lijdend aan het BOS syndroom geopereerd. Lees hier meer informatie over operatie.

Bewegingsproblemen

Patellaluxatie is een aandoening die frequent wordt gezien bij o.a. de Engelse en Franse Bulldog. Normaliter glijdt de knieschijf (patella) tijdens beweging van het kniegericht op en neer in een gleuf (trochlea) van het dijbeen. Indien de knieschijf geheel of gedeeltelijk buiten deze gleuf komt te liggen wordt gesproken over een patellaluxatie. Hiervan zijn 4 graden bekend in toenemende ernst. De behandeling is afhankelijk van de gradatie en de oorzaak. Door medisch ingrijpen kunnen de meeste gevallen van patellaluxatie worden hersteld. In onze kliniek opereren wij met enige regelmaat dieren aan patellaluxatie. Het resultaat van een eventuele operatie hangt af van de conditie van de hond en de al ontstane schade die het kniegewricht heeft ondergaan.

Oogproblemen

Oogproblemen die we regelmatig bij de Franse Bulldog zien zijn: cherry-eye en entropion. Deze oogaandoeningen worden besproken bij operatie.

Dystocia (bevalling die niet vordert)

Veel Engelse en Franse Bulldog teven kunnen moeilijk op de natuurlijke manier bevallen. Dit komt door de vorm van het bekken (lees geboortekanaal) van de teef in combinatie met de schedel- en borstomvang van de pup. In veel gevallen moet een sectio caesarea (keizersnede) plaatsvinden.

Huidproblemen

Veelvoorkomende huidproblemen bij de Franse Bulldog zijn allergieën en ontstekingen in de huidplooien (huidplooidermatitis). Om huidplooidermatitis te voorkomen is het belangrijk de huidplooien goed schoon en droog te houden. Bij een allergie treedt jeuk en ontsteking van de huid op, vaak als gevolg van een overgevoeligheidsreactie op voeding of op stoffen uit de omgeving, zoals huisstofmijten of graspollen.

Staartproblemen

Bij de Engelse en Franse Bulldog kunnen huidontstekingen onder de staart voorkomen, als gevolg van ingegroeide of te strakke staarten. Bij recidiverende huidontstekingen kan de staart operatief gecorrigeerd worden om het dier te ontlasten. De bedoeling is dat deze operatie zodanig wordt uitgevoerd dat de hond een kleine staart behoudt.

Rug- / halsproblemen

Bij o.a. de Franse en Engelse Bulldog komen hemivertebrae voor; dit zijn ruggenwervels die een afwijkende vorm hebben. Ernstig afwijkende ruggenwervels kunnen beknelling van het ruggenmerg en zenuwverschijnselen als gevolg hebben. Bij de Franse Bulldog worden tevens regelmatig problemen met de tussenwervelschijven en hernia’s (hernia nucleus pulposus) van hals en rug gezien.

Aanschaf van een Franse Bulldog

De aanschaf van een Franse Bulldog heeft meer voeten in aarde dan vaak wordt gedacht. Ga niet over één nacht ijs en laat u vooraf goed informeren over de voor- en nadelen van een Franse Bulldog. Koop bij erkende fokkers (de Raad van Beheer kan daarbij helpen) en schaf een Franse Bulldog aan bij mensen die er verstand van hebben. Bedenk wel dat hij uw vriend en maatje is voor minimaal tien jaar en laat u daarom niet teleurstellen.