DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Oververhitting bij de hond

Oververhitting bij de hond

Elke zomer overlijden er weer honden aan oververhitting. Ondanks de vele waarschuwingen op social media, verschijnen er nog regelmatig nieuwsberichten over achtergelaten honden in geparkeerde auto’s. Maar ook uitbundig spelen op het strand is een risico.

Oververhitting is een gevaarlijke aandoening die door veel mensen wordt onderschat. Oververhitting ontstaat doordat honden beperkt zijn in het afvoeren van overtollige lichaamswarmte; zij kunnen niet zweten en kunnen alleen hun lichaamswarmte kwijtraken via hijgen en via de voetzolen.

Risico’s van oververhitting

Oververhitting kan ernstige gevolgen hebben. Door een te hoge lichaamstemperatuur (> 41 °C) kan schade aan organen als hart, hersenen, lever en nieren optreden. Oververhitting kan uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben.

Symptomen van oververhitting

Oververhitting kunt u herkennen aan:

  • Continu hijgen
  • Veel kwijlen tot braken toe
  • Warm aanvoelen
  • Rode slijmvliezen
  • Sloomheid
  • Dronkenmansgang
  • Buiten bewustzijn raken

Extra risico

Bij bepaalde hondenrassen is extra alertheid geboden voor oververhitting. Dit betreft de brachycephale (kortsnuitige) rassen. De hondenrassen die hieronder vallen zijn onder andere Engelse en Franse Bulldogs, Mopshonden en Boxers. Door hun gedrongen en specifieke lichaamsbouw zijn deze rassen minder in staat de overtollige lichaamswarmte kwijt te raken. Bovendien leiden geforceerde adembewegingen en onrust door benauwdheid tot een toegenomen warmteproductie. Deze rassen zijn dus extra kwetsbaar bij warm weer.

Ook oude honden en jonge pups hebben extra zorg en aandacht nodig tijdens hoge temperaturen. De conditie en weerstand van deze dieren is minder goed dan die van gezonde, volwassen honden. Zij kunnen hierdoor minder goed hun lichaamstemperatuur reguleren.

Wat te doen bij oververhitting

De hond dient zo spoedig mogelijk uit de zon of warme omgeving gehaald te worden en op een koele, schaduwrijke plek gelegd te worden. Koelen moet zo snel mogelijk gebeuren. Het is niet verstandig koud water over het dier te gooien, maar liever te koelen met een natte handdoek, welke met koud water steeds opnieuw doordrenkt wordt. Geef de hond hierbij kleine hoeveelheden water te drinken.
Neem altijd contact op met een dierenarts, als u uw hond verdenkt van oververhitting!

Preventie van oververhitting

Bij warm weer kan hevige inspanning ook leiden tot oververhitting. Hierbij kunt u denken aan rennen naast de fiets of spelen met de bal. Sommige rassen moeten extra afgeremd worden, daar deze door blijven gaan met hun spel en zodoende oververhit kunnen raken zelfs bij zwemmen.

Enkele tips:

  • Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis en in de tuin. Laat de hond niet in de directe zon liggen.
  • Maak langere wandelingen vroeg in de ochtend en laat op de avond.
  • Zorg voor voldoende koel en vers water in de nabijheid van de hond.
  • Laat uw hond kortstondig zwemmen, mits de hond dit natuurlijk wil en kan,  pootje baden is ook een goede optie. Check of het water vrij is van ziektekiemen op www.zwemwater.nl.
  • Wandel op plekken waar uw hond op gras kan lopen en vermijd heet geworden asfalt.
  • Rem uw hond op tijd af in zijn activiteit. Stimuleer hem op een zomerse dag niet met spelen en rennen.
  • Vermijd ritjes met de auto.
  • Schaf een body cooler of koelvest aan. Dit is een mat of hesje die uw hond helpt om koel te blijven.

Laat uw dier nooit achter in de auto!

Wanneer u bij warm weer met hoge temperaturen uw hond meeneemt in de auto, is er een groot risico op oververhitting. In een auto kan het snel ondraaglijk heet worden, zelfs wanneer de auto niet in de volle zon staat. De auto wordt dan een broeikas. Bij testen is gebleken dat de temperatuur in een afgesloten auto, die in de volle zon staat, binnen luttele minuten kan oplopen tot 50 à 60 graden!  Ook bij een rijdende auto met geopende ramen kan de warmte oplopen. Immers de honden zitten meestal in het achterste gedeelte van de auto.

Terug naar Columns