DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Operatie van uw huisdier

Operatie van uw huisdier

De kliniek beschikt over drie operatiekamers met moderne operatiefaciliteiten.

Als uw huisdier geopereerd wordt, streven we naar een dagopname. Dit betekent dat uw dier na de operatie diezelfde dag nog naar huis mag om te herstellen. In sommige gevallen is het beter dat uw dier een nachtje in de opname blijft.

De narcose

Voordat de narcose wordt toegediend, wordt uw dier gewogen en voert de dierenarts een pre-anesthetisch onderzoek uit. Dit wil zeggen een korte gezondheidscheck waarbij onder andere naar hart en longen wordt geluisterd. Elke vorm van narcose (anesthesie) neemt een risico met zich mee. Wij maken gebruik van de ASA classificatie, bekend van de humane gezondheidszorg, om het anesthesierisico te bepalen. Wij werken met moderne, veilige anesthesiemiddelen en goede bewakingsapparatuur om het narcoserisico tot een minimum te beperken. Bovendien kan, om dit risico verder te verlagen, een pre-anesthetisch bloedonderzoek worden uitgevoerd. Hierbij wordt o.a. het functioneren van de lever en nieren onderzocht, welke een rol spelen bij het afbreken van de narcosemiddelen. Mochten de bloedwaarden afwijkend blijken te zijn, kan de dierenarts kiezen voor een aangepaste anesthesie. Vooral bij oudere dieren en bij dieren met een gezondheidsrisico adviseren wij een bloedonderzoek voorafgaand aan de narcose.

Als het pre-anesthetisch (bloed)onderzoek in orde is, wordt bij de hond een infuus (braunule) in de voorpoot geplaatst, waarna het narcosemiddel toegediend kan worden. Bij de kat wordt het narcosemiddel in de spier of via een infuus toegediend. U mag bij uw dier blijven tot hij/zij slaapt, daarna wordt ze overgenomen en gaat naar de voorbereidingsruimte.

De voorbereiding

In de voorbereidingsruimte wordt een buisje in de luchtpijp geplaatst (het intuberen) zodat we extra zuurstof kunnen geven tijdens de operatie en de patiënt aan de gasnarcose en bewakingsapparatuur kan worden aangesloten. Ook krijgt de patiënt de nodige medicatie per injectie toegediend. In de voorbereiding wordt tevens het operatieveld geschoren en gewassen, waarna de patiënt naar de operatiekamer wordt gebracht.

De operatie

In de operatiekamer wordt de patiënt aan de gasanesthesie en de uitgebreide bewakingsapparatuur gelegd, waardoor ook risicopatiënten veilig geopereerd kunnen worden. Bij iedere operatie is naast de dierenarts een paraveterinair aanwezig, die de patiënt continu in de gaten houdt en de lichaamsfuncties van het dier controleert.

De recovery

Na de operatie wordt de patiënt naar de opname gebracht, waar hij/zij rustig en in een verwarmde ruimte wakker kan worden. Hier is een van de paraveterinairen of onze dierverzorgster aanwezig die de patiënt in de gaten houdt en regelmatig de temperatuur opneemt. Als de patiënt goed wakker is, mag hij/zij weer naar huis. U krijgt de benodigde medicatie, lichtverteerbaar voer voor de eerste avond en een nazorgformulier mee naar huis. In het nazorgformulier staat beschreven waar u thuis op kunt letten.

Wat kunt u zelf doen voorafgaand aan een operatie

  • Houd uw dier nuchter, dat wil zeggen twaalf uur voor de operatie geen eten meer geven. Uw huisdier mag wel water drinken.
  • Zorg dat uw dier recent ontwormd is, vrij van vlooien en andere uitwendige parasieten.
  • Zorg dat uw dier zo schoon mogelijk is voor de operatie en laat honden goed uit.
  • Houd katten de nacht voor de operatie binnen.

Terug naar Onze diensten