DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Afscheid nemen

Afscheid nemen

Afscheid nemen van uw huisdier

Wanneer u een huisdier aanschaft, maakt u vaak mooie jaren met hem of haar mee. Een hond, kat of ander huisdier hoort bij het gezin en als het moment is aangebroken dat u er afscheid van moet nemen, valt dit zwaar.

Het mooiste is als uw huisdier op oudere leeftijd uit zichzelf komt te overlijden. Helaas is dit niet altijd zo en komt u als eigenaar op een punt waarbij u zich afvraagt of u hem of haar niet in moet laten slapen. U kunt zich afvragen wanneer het bestaan van uw huisdier nog dierwaardig is. Vaak vindt een eigenaar het moeilijk om deze grens te bepalen en om daadwerkelijk de beslissing te nemen. Onderstaande vragen kunnen u hierbij ondersteunen en u kunt dit uiteraard altijd bespreken met een van onze dierenartsen.

  • Kan en wil uw huisdier nog eten?
  • Heeft uw huisdier veel pijn (ondanks medicatie)?
  • Kan hij of zij z’n behoefte nog goed doen en de urine en ontlasting nog ophouden?
  • Heeft uw huisdier nog plezier in de dagelijkse activiteiten, als een rondje wandelen of spelen?
  • Zondert uw huisdier zich af, of is hij of zij heel erg veranderd?

Hoe verloopt het in laten slapen?

Wanneer u er voor kiest om uw huisdier in te laten slapen heeft u de mogelijkheid om met uw huisdier naar de kliniek te komen of u kunt ervoor kiezen dat de dierenarts thuis op visite komt.
Op de kliniek beschikken we over een aparte ruimte waar u in alle rust afscheid kunt nemen.

Bij de euthanasie krijgt uw dier eerst een narcosemiddel waardoor hij/zij rustig in slaap zal vallen. Vervolgens dient de dierenarts het volgende middel toe (een overdosis narcosemiddel) waarna de ademhaling en even later ook het hart zullen stoppen. Het dier is dan overleden. U kunt zelf bepalen of u aanwezig wilt zijn bij de euthanasie, dit is voor het dier vaak wel het prettigst. Ook kinderen kunnen bij een euthanasie aanwezig zijn. De dierenarts zal rustig vertellen wat hij gaat doen.

Wat gebeurt er met het lichaam?

U kunt er voor kiezen om uw dier thuis te begraven, dit is in de gemeente Nijkerk toegestaan. Ook kunt u kiezen voor een dierenbegraafplaats, zoals de Klaverweiden in Hoevelaken.

Tevens is er de mogelijkheid om uw huisdier te laten cremeren. Wij werken hiervoor samen met Dierenuitvaartcentrum Nootdorp. U kunt uw dier bij ons achter laten, wij zorgen vervolgens voor het vervoer naar het crematorium. Er is ook een mogelijkheid om uw dier thuis op te laten halen.

Bij crematie kunt u kiezen tussen individuele en collectieve crematie, klik hier voor alle mogelijkheden. Bij een groepscrematie wordt uw huisdier met een aantal andere dieren tegelijk gecremeerd. U kunt de as dan niet terug krijgen. Bij een individuele crematie wordt uw dier alleen/afzonderlijk gecremeerd. U kunt de as uit laten strooien of terug krijgen in een asbus of urn.

Tot slot is er de mogelijkheid voor destructie. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Terug naar Onze diensten