DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Risico’s van hondensnacks

Risico’s van hondensnacks

We geven onze honden graag een lekker tussendoortje. Een lekker bot zodat hij wat te doen heeft als hij een paar uur alleen thuis is. Helaas zien wij hiervan in de praktijk nog wel eens nare gevolgen. De volgende botten kunnen beter niet gegeven worden of alleen onder toezicht.

Kippenbotten

Inmiddels voor de meeste hondenbezitters wel bekend. Deze botten splinteren en kunnen problemen geven in het maagdarmkanaal.

Runderhoefjes

Gevuld of niet, een kluif waar veel honden heerlijk op kunnen kluiven.  De hoefjes kunnen echter scherpe randen hebben! Dit kan schade geven aan bek en slokdarm. Zeker oppassen geblazen met de laatste stukjes, deze slikken ze nog wel eens in zijn geheel door.

Mergpijp

Dit zijn zeer harde botten die vast kunnen komen zitten om de onderkaak van een hond. Dit zien we met enige regelmaat voorbij komen. Vaak moet het dier onder narcose om het bot door te kunnen zagen en zo de hond te verlossen van het bot.


Risico van een mergpijp

Gedroogde huiden (Rawhide)

Een bekende snack van gedroogde huid. Honden houden van kauwen, het kan een ontspannende werking hebben en het reinigt het gebit. Gezien het grote verbruik van deze snacks is de kans klein dat er iets mis gaat, maar ook hier is het verstandig om op te letten. Wat kan er mis gaan?

  • Rawhide producten kunnen bij honden met een gevoelig maag-  c.q darmkanaal verstopping of diarree veroorzaken.
  • Verslikkingsgevaar: als je hond per ongeluk een stuk gedroogde huid inslikt, kan zo’n stuk klem komen te zitten in de slokdarm, keelholte of een ander deel van het spijsverteringssysteem.

Hertengewei

Een nieuwe trend, hertengewei. Sommige honden zijn er verzot op, maar ze zijn ook erg hard. Deze kluiven zijn zo hard dat tanden en kiezen kunnen breken!

Hoe kun je (verdere) problemen voorkomen?

  • Als je hond voor het eerst een dergelijke snack krijgt kun je in de gaten houden of je hond het rustig eet en niet gulzig de hele kluif probeert weg te werken.
  • Let er op of je hond gaat kokhalzen.
  • Houd de ontlasting in de gaten. Is deze normaal?
  • Gooi kleine stukken weg, zodat je hond zich daarin niet kan verslikken.
Terug naar Columns