DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Wintertips voor uw huisdier

Wintertips voor uw huisdier

Brrrrr!! Het is weer winter! De dikke truien, winterjassen, mutsen en handschoenen trekken we weer uit de kast. Maar welke extra verzorging heeft uw huisdier nodig in de koude winterperiode?

Honden

Vrieskou

Rilt uw hond buiten? Dan heeft uw hond het koud. Soms is het nodig om uw hond te beschermen tegen de kou. Dit kan met een winterjas of dekje. Dit geldt met name voor pups, oude of zieke honden of honden met een dun behaarde vacht. Kleine honden hebben het vaak eerder koud dan grotere honden. Laat uw hond nooit met een natte vacht naar buiten als het koud is. Het risico op onderkoeling is dan groot.

Sneeuw eten

Veel honden zijn dol op sneeuw. Wanneer een hond veel sneeuw eet, kan dit echter  maag- en darmklachten geven, zoals diarree. Gooi dus niet met sneeuwballen naar de hond.

Pekel (strooizout)

Wanneer er is gestrooid met pekel op de wegen, kan dit irritatie geven aan de voetzooltjes. Ter bescherming kunnen de voetzooltjes worden ingesmeerd met vaseline. Bij thuiskomst kunt u de poten afspoelen met lauw water en goed afdrogen.

Voorkom ook dat uw hond de pekel onder de voetzooltjes weglikt, dit kan namelijk tot een fatale zoutvergiftiging leiden.

Sneeuwklonten

Bij honden met lange haren tussen de tenen kunnen zich onder de poten sneeuwklonten ophopen. Dit kan de hond irriteren. Door de haren onder de teentjes kort te knippen kan het vormen van sneeuwklonten voorkomen worden.

Dichtgevroren plassen

Sommige honden vinden het leuk om het ijs op te gaan. De meeste honden kunnen echter niet inschatten of het ijs sterk genoeg is om er over heen te lopen en lopen het risico om door het ijs te zakken. Bovendien kan uw dier uitglijden op het ijs, met als gevolg vervelende blessures of zelfs botbreuken. Voorkom problemen door uw hond niet op het ijs te laten lopen.

Pas op met antivries

Met de winterse temperaturen maken veel mensen gebruik van antivries voor hun auto. Maar wist u dat veel antivriesoplossingen ethyleenglycol bevatten, een stof zeer giftig voor zowel honden als katten? Direct ingrijpen door een dierenarts is dan noodzakelijk. Lees hier hoe u een ‘antivries- vergiftiging’ kunt herkennen.

Katten

Zorg dat uw kat naar binnen kan gaan

Katten die de rest van het jaar veel buiten zijn, kunnen ook in de winter naar buiten. Zij zullen zelf een warme plek opzoeken als ze het te koud hebben. Zorg er wel voor dat uw kat altijd naar binnen kan door middel van een kattenluik.

Kan de kat niet bij zijn eigen huisje naar binnen, dan kan het zijn dat de kat een warme plek zoekt in bijvoorbeeld een garage van de buren. Het komt nog wel eens voor dat de kat vervolgens wordt opgesloten…

Pekel (strooizout)

Wanneer er is gestrooid met pekel op de wegen, kan dit irritatie geven aan de voetzooltjes. Maak bij thuiskomst de pootjes van uw kat schoon door ze af te nemen met een vochtige doek. Op die manier voorkomt u ook dat uw kat teveel strooizout oplikt.

Drinkplek

Als het vriest zal een kat niet buiten kunnen drinken. Zorg ervoor dat u in huis altijd vers en schoon drinkwater beschikbaar hebt voor uw kat.

Kattenbak

In de winter zijn veel katten meer binnenshuis te vinden met als gevolg dat de kattenbak sneller vies is dan anders. Zorg dat u regelmatig de kattenbak schoonmaakt.

Konijnen

Konijnen die volwassen zijn kunnen prima het hele jaar buiten gehouden worden. Wel is het van belang dat het konijn vanaf de zomer als buiten zit. Dit in verband met de wintervacht die ze ontwikkelen.

Samen zorgen ze voor warmte

Konijnen zijn groepsdieren zijn en hebben behoefte aan een soortgenoot. Samen zullen de konijnen elkaar warm houden in de winter.

Buiten konijnenhok

Konijnen kunnen vaak goed tegen kou, maar niet tegen tocht. Voor uw konijnen is het in de winter belangrijk dat het buitenhok wind-, regen- en tochtvrij is. Zorg ervoor dat het hok op een beschutte plek staat en maak eventueel een windgordijn. Bij stevige wind kunt u deze dan naar beneden doen. Of in de nacht naar beneden en overdag omhoog. Houd het windgordijn niet altijd naar beneden. Konijnen hebben ook daglicht nodig!

Zorg er verder voor dat er genoeg stro is voor uw konijnen. Hier kunnen ze zich lekker warm in houden. En controleer het water van het konijn driemaal daags. Zowel flesjes als waterbakjes bevriezen snel.

Voeding 

Daarnaast hebben konijnen in de winter extra voeding nodig. Ze verbranden namelijk meer energie en het geeft ze een vetlaag die ze warm houdt.

Naar binnen?

Haal een buitenkonijn in de winterperiode nooit naar binnen. Dit is te warm voor ze in verband met de wintervacht.  De overgang van koud naar warm en weer terug kunnen ze niet goed verwerken. Konijnen kunnen tegen extreem koude temperaturen tot –20 graden.

Wilt u uw konijnen toch binnen zetten, kies dan een onverwarmde ruimte, zoals bijvoorbeeld de garage of een schuur. Zorg wel dat er daglicht is!

Let op: Haal zieke konijnen of konijnen die slecht eten wel altijd naar binnen en neem altijd even contact met met de dierenarts!

Windgordijn maken

Neem een stuk doorzichtig zeil dat breed en lang genoeg is, afhankelijk van het hok. Bevestig de bovenzijde van het zeil aan het achterste gedeelte van het hok. Verzwaar de onderzijde door middel van een houten stok. Vouw het zeil om de stok aan de onderzijde en naai het dan vast. Het windgordijn is klaar!

Terug naar Columns