DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Wat is kanker?

Wat is kanker?

Kanker is een aandoening waar veel mensen zich zorgen over maken, ook voor hun huisdier.

Kanker is een belangrijke doodsoorzaak van oudere honden en katten en naar schatting ontwikkelt ongeveer 30% van de gezelschapsdieren gedurende hun leven een vorm van kanker. Gelukkig zijn er veel behandelmogelijkheden.

Wat is kanker eigenlijk?

Het lichaam van mens en dier bestaat uit cellen die zich constant delen. Kanker ontstaat doordat cellen in het lichaam zich ongecontroleerd en doelloos gaan delen, met als gevolg dat normaal weefsel wordt beschadigd en uiteindelijk een groep abnormale cellen, oftewel een tumor, ontstaat. Er bestaan veel verschillende soorten kanker. Zo kan een tumor uitgaan van de meest uiteenlopende weefsels in het lichaam. Bovendien kan een tumor op één plaats of op meerdere plaatsen in het lichaam ontstaan. De prognose (= vooruitzichten) van de verschillende vormen van kanker variëren.

Goedaardig of kwaadaardig

Tumoren kunnen goedaardig (benigne) of kwaadaardig (maligne) zijn. Deze termen zijn gebaseerd op het gedrag van de tumor. Goedaardige tumoren groeien vaak minder snel, verspreiden zich niet en dringen geen andere weefsels binnen. Een veel voorkomende goedaardige tumor is het lipoom (de vetbult). Behandeling van een lipoom is doorgaans niet nodig, tenzij hij zich op een hinderlijke locatie bevindt of sterk in grootte toeneemt.

Kwaadaardige tumoren groeien snel en hebben de neiging nabijgelegen weefsels en organen binnen te dringen. Ook kunnen kwaadaardige tumoren zich via het bloed of via de lymfevaten verder door het lichaam verspreiden (uitzaaien). Hierdoor geven ze niet alleen problemen op de plek waar de kanker ontstaan is, maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Vaak is het zelfs zo dat deze uitzaaiingen (metastasen) meer problemen veroorzaken dan het oorspronkelijke proces zelf. Niet alle kwaadaardige tumoren zaaien echter uit, sommige tumoren zijn ook kwaadaardig door hun agressieve gedrag in het weefsel waarin het is ontstaan.

Symptomen bij een dier met kanker

De Veterinary Cancer Society heeft een lijst opgesteld met de tien meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van kanker bij een dier:

  • Abnormale diktes die niet verdwijnen of toenemen in grootte
  • Wonden die niet genezen
  • Gewichtsverlies
  • Verminderde eetlust; problemen met eten of slikken
  • Bloedverlies of een andere uitvloeiing uit een lichaamsopening
  • Verspreiding van een onaangename geur
  • Benauwdheid of hoesten
  • Niet meer graag willen wandelen of een verminderd uithoudingsvermogen
  • Aanhoudende kreupelheid of stijfheid
  • Moeilijkheden met urineren of ontlasten

Andere verschijnselen zoals pijn, bleke slijmvliezen, veel drinken en plassen of overdreven veel eten kunnen ook voorkomen.

Wacht niet af!

Het is belangrijk om te realiseren dat er bepaalde type tumoren zijn (zoals mastocytomen), die zich presenteren als een bultje dat groeit en vervolgens weer kleiner wordt. Wacht niet af om te kijken of een bultje groeit, maar laat het altijd controleren door een dierenarts. Dit kan van levensbelang zijn!