DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie

Bij Dierenkliniek de Arker bestaat de mogelijkheid tot laparoscopische sterilisatie van de teef, dat wil zeggen sterilisatie via een kijkoperatie. De laparoscopische sterilisatie is minder belastend voor uw hond.

Wat is een laparoscopische operatie?

Een laparoscopische operatie is beter bekend als een ‘kijkoperatie’; er wordt geopereerd met behulp van een kleine camera in de buik. In plaats van een grote snede, zijn er slechts 2 kleine gaatjes nodig om via deze manier te opereren. De operatie wordt uitgevoerd met speciaal hiervoor aangeschafte apparatuur en instrumentarium. Onze kliniek beschikt over een laparoscoop van Storz® om in de buikholte van het dier te opereren, afwijkingen aan de organen op te sporen en eventueel weefselmonsters af te nemen. Diverse ingrepen kunnen via laparoscopie gedaan worden. De meest uitgevoerde ingreep via laparoscopie in onze kliniek is de sterilisatie van de teef (laparoscopische sterilisatie).

Wat zijn de voordelen van een laparoscopische sterilisatie?

  • Geen grote wond. In plaats van een wond van ongeveer tien centimeter, heeft de hond slechts twee kleine gaatjes van elk ongeveer een centimeter.
  • De hond herstelt snel. We zien dat de geopereerde honden een veel kortere recovery hebben en hierdoor weer sneller in de benen zijn.
  • Na de operatie hebben honden minder pijn.
  • Minder kans op complicaties zoals nabloeden of een infectie. Met de camera is er beter zicht in de buikholte en kan er nauwkeuriger gewerkt worden. Het risico op infectie is verminderd.
  • Minder irritatie aan de operatiewond. De neiging om te likken is hierdoor minder.

In sommige gevallen worden er afwijkingen gevonden aan de baarmoeder of eierstokken. Ook kunnen er tijdens de operatie afwijkingen ontdekt worden aan middenrif of overige buikorganen. Er kan dan het besluit genomen worden om de sterilisatie op de traditionele wijze uit te voeren.

Deze moderne manier van steriliseren zal in de toekomst de standaard gaan worden. Het is een verfijnde en veilige manier van steriliseren met een aanzienlijk sneller herstel van de hond!

In de column laparoscopische sterilisatie leest u stap voor stap hoe deze operatie in zijn werk gaat bij ons in de praktijk.

Terug naar Onze specialiteiten