Nieuws

Teek verwijderen bij hond of kat

01-04-2019

Een teek die al in de huid vastzit, moet zo snel mogelijk worden verwijderd, maar wel op een goede manier. De reden hiervoor is dat teken ziekten kunnen overdragen waaronder de ziekte van Lyme. Bij verkeerd verwijderen wordt de kans op overdracht van ziekteverwekkers vergroot.

Ongeveer 20 à 30% van de teken in ons land is besmet met de Borrelia-bacterie. Toch veroorzaakt een beet van een geïnfecteerde teek gelukkig lang niet altijd de ziekte van Lyme. Dit komt waarschijnlijk omdat de teek snel genoeg wordt verwijderd (liefst binnen 24 uur).

Hoe sneller verwijderd, hoe beter

Teken kunnen drager zijn van verschillende ziekteverwekkers, waaronder de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Als een geïnfecteerde teek uw dier bijt, zullen na enige tijd de ziekteverwekkers worden overgebracht. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. Dagelijkse tekencontrole is dus een zinvolle preventieve maatregel.

Op de juiste manier een teek verwijderen bij uw hond/kat

  • Gebruik een puntig pincet of een speciale tekenverwijderaar (bijv. tekentang/ tekenpincet/ tekenkaart) van goede kwaliteit.
  • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
  • Trek m.b.v. de pincet of tekentang de teek voorzichtig recht uit de huid, met langzaam toenemende kracht.
  • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur e.d., dit verhoogt mogelijk de kans op besmetting!
  • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium.
  • De tekentang/tekenpincet kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd of op een door de fabrikant aangegeven manier.
  • Hoe sneller en zorgvuldiger verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.
  • Tip! Noteer datum en plaats van een tekenbeet. Dit is nuttig als later blijkt dat het dier besmet is geraakt. De tekenbeet kan men al weer vergeten zijn. *

Animatie – verwijderen van een teek bij de hond

Misverstanden over het verwijderen van een teek

Een misverstand is dat teken zich in de huid zouden schroeven, en in de tegenovergestelde richting kunnen worden uitgeschroefd door de teek te draaien. Teken schroeven zich niet in de huid, en kunnen dan ook niet worden uitgeschroefd. Volgens parasietenexperts kan de teek er het beste rechtstandig uitgetrokken worden.

Een ander misverstand is dat teken zouden loslaten als ze worden geïrriteerd met vuur, of door er in te prikken of te knijpen. Echter alle methoden waarbij de teek wordt geïrriteerd, kan mogelijk juist de kans vergroten op overdracht van ziekteverwekkers. Met de vingers een teek weghalen kan er ook toe leiden dat in de teek wordt geknepen, dus wordt afgeraden.

Als de teek niet goed verwijderd is

Als er monddelen van de teek achterblijven in de huid van uw dier, is de teek niet geheel verwijderd. De huid kan ter plekke geïrriteerd raken en er kan een lokale infectie (klein abces) ontstaan. Verwijder de monddelen zoals je een splinter zou verwijderen, bijv. met een gesteriliseerde pincet. Door de beetplek nat te maken, kunnen de monddelen ook uit de huid komen. Bij twijfel kunt u altijd één van onze dierenartsen of assistentes raadplegen.

Wat te doen met verwijderde teken?

Wij adviseren een verwijderde teek weg te gooien in een goed afgesloten doosje/kokertje buitenshuis bij het vuilnis.

Teken voorkomen bij uw dier

U kunt uw huisdier preventief beschermen tegen teken. Hiervoor zijn diverse effectieve producten verkrijgbaar, zoals tekenbanden, tabletten en druppels voor in de nek. Onze paraveterinairen kunnen u adviseren welk middel voor uw dier het meest geschikt is.

Ook als het huisdier met anti-tekenmiddelen wordt behandeld, adviseren wij alsnog dagelijks de huid te controleren op teken.

* Bron: MSD Factsheet