DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Pas op met antivries!

Pas op met antivries!

Met de winterse temperaturen maken veel mensen gebruik van antivries voor hun auto. Maar wist u dat veel antivriesoplossingen ethyleenglycol bevatten, een stof zeer giftig voor dieren? Direct ingrijpen door een dierenarts is dan noodzakelijk. Lees hier hoe u een ‘antivries- vergiftiging’ kunt herkennen.

Veel antivriesoplossingen bevatten ethyleenglycol, een stof zeer giftig voor dieren. In onze praktijk zien wij een ethyleenglycol intoxicatie gelukkig zelden, echter wij willen u toch wijzen op de gevaren.

Hoe raken dieren vergiftigd met ethyleenglycol?

Antivries heeft een zoete geur en smaak. Gemorst antivries wordt daarom gemakkelijk opgelikt, vooral door honden maar ook door katten. Bovendien kunnen dieren antivries binnenkrijgen wanneer ze door gemorst antivries heenlopen en vervolgens hun vacht en poten gaan schoonlikken.

Wat zijn de gevolgen van een ethyleenglycol intoxicatie?

Ethyleenglycol wordt via de darm opgenomen in het lichaam en afgebroken in de lever. Tijdens dit proces ontstaan schadelijke afbraakproducten die de nieren van het dier ernstig beschadigen. Deze schade is vaak zo ernstig dat het dier het niet zal overleven.
Katten zijn extreem gevoelig voor ethyleenglycol; minder dan een theelepel antivries kan al fatale gevolgen hebben.

Wat zijn de verschijnselen van een ethyleenglycol intoxicatie?

Mogelijke symptomen na inname van ethyleenglycol zijn: braken, veel drinken, veel plassen, sloom en een dronkemansgang. Deze verschijnselen treden snel na inname op. Uiteindelijk kan bij het dier levensbedreigend nierfalen ontstaan.

Wat te doen bij een ethyleenglycol intoxicatie?

In geval van een ethyleenglycol intoxicatie, of bij een vermoeden, dient u met spoed contact op te nemen met uw dierenarts. Als de ethyleenglycol kort geleden is opgenomen kan uw dierenarts het dier eventueel laten braken. Helaas gebeurt de intoxicatie vaak onopgemerkt en wordt het dier pas in een later stadium naar de dierenarts gebracht. De dierenarts kan een tegengif toedienen die de afbraak van ethyleenglycol tot giftige metabolieten tegengaat. Als er al ernstig nierfalen is ontstaan, zal de therapie echter niet meer baten. Bij te laat ingrijpen kan het sterftepercentage hoog oplopen, tijdig ingrijpen is dus van levensbelang!

Een ethyleenglycol intoxicatie bij uw dier voorkomen

Het is belangrijk om producten die ethyleenglycol bevatten, zoals antivries, veilig buiten bereik van kinderen en dieren te bewaren. Maak bij voorkeur gebruik van ruitensproeiervloeistof en ruitontdooier zonder ethyleenglycol. Mocht u antivries op de vloer morsen, veeg de vloer compleet schoon en spoel grondig met water.

Bij (een vermoeden van) inname van ethyleenglycol door uw dier, neem dan altijd direct contact op met de praktijk. Wij zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar voor spoedgevallen.

Terug naar Columns