Nieuws

Voerpuzzels gebruiken met je kat

01-01-2021

Krijgt uw kat zijn eten nog gewoon uit een bakje? Wij adviseren een voerpuzzel!

Waarom voerpuzzels?

Voerpuzzels zijn een uitstekende manier om de activiteit van je kat vergroten en zijn (geestelijke) gezondheid te verbeteren. Door gebruik te maken van voerpuzzels boots je de kat zijn natuurlijke gedrag, jagen voor voedsel, na en voorkom je verveling. Bovendien zorgt het voor beweging en helpt het bij katten die schrokken en bij te dikke katten.

Voerpuzzels zijn er grofweg gezegd in twee varianten: rollend en vast.  Ze kunnen kant-en-klaar gekocht worden of zelfgemaakt en gebruikt worden voor droogvoer, nat voer of snoepjes. Voerpuzzels zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, voor beginners tot de experts.

Voerpuzzels voor beginners

Voor beginners adviseren wij te starten met een duidelijke en simpele puzzel met veel openingen zodat de kat het voer kan zien en ruiken en waarbij de kat al bij licht aanraken ze beloont wordt met voer. Het voer moet zeer smakelijk zijn, je kan in eerste instantie de puzzel ook vullen met snoepjes. De puzzel moet op zijn minst voor de helft tot driekwart gevuld worden met voer om te zorgen dat het er makkelijk uit rolt. Een bijna lege puzzel kan te moeilijk zijn en frustratie in de hand werken.

Je kunt ook wat droge brokjes vlakbij de puzzel strooien om de kat aan te sporen de puzzel te gebruiken. De kat leert snel het verband tussen de puzzel en het krijgen van voer.

Voor langzame starters kun je beginnen met kleine beetjes voer op plaatsen de leggen waar de kat veel ligt, bijvoorbeeld zijn ligplek of de vensterbank. Zo kan de kat voer ‘ontdekken’ op nieuwe plaatsen.

Is je kat eenmaal gewend aan de puzzel dan kun je langzaam de moeilijkheidsgraad vergroten om het interessant te houden voor je kat. Doorschijnende puzzels, puzzels met minder gaten of kleinere gaten of met een hele andere vorm zijn uitdagender voor de kat.

Voor vaste puzzels kun je beginnen met eierdoosjes, muffin vormen of ijsblokjeshouders. Er bestaan ook leuke puzzels om te kopen, bijvoorbeeld ‘the  Catch’ en het Trixie Cat Activity Fun Board.

Voor gevorderden

Tips voor gevorderde puzzelaars:

  • Verstop de puzzels
  • Stop een puzzel in een andere puzzel om de moeilijkheidsgraad te vergroten zodat de kat harder moet werken om het voer uit de puzzel te krijgen
  • Stop een klein object of gewichtje (bijvoorbeeld een pingpong bal) in de puzzel, zodoende wordt het moeilijker voor de kat om de puzzel te bewegen en zal het moeilijker zijn om het voer er uit te krijgen

Uiteindelijk kun je ook al het voer wat de kat krijgt op een dag met de voerpuzzel geven.

Voerpuzzels geven je kat meer beweging, zorgen voor hersengymnastiek en bieden vermaak voor zowel je kat als je zelf. Voor meer informatie over voerpuzzels, filmpjes en tips om puzzels te maken kijk op: http://foodpuzzelsforcats.com *

Bij ons verkrijgbaar: Activity Board

Het Activity Board is een klassieker binnen de voerpuzzels. Goed te begrijpen voor de meeste katten, stevig en goed schoon te maken.

Benieuwd hoe het werkt? Check dit filmpje:

(* Bron: vertaling van de hand out bij het artikel Food puzzles for cats: feeding for physicial and emotional wellbeing. Journal of feline medicine and surgery)