DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Pas op met lelies!

Pas op met lelies!

Binnenkort is het weer Moederdag. Op deze speciale dag worden veel moeders verrast met een mooi boeket bloemen, misschien wel met prachtige lelies erin verwerkt. Als u katten heeft is het echter onverstandig om lelies in huis te nemen. Lelies zijn namelijk giftig voor uw kat.

Welke lelies zijn giftig?

Lelies, in het bijzonder alle soorten van de Lilium groep (ware lelie) en Hemerocallis groep (daglelie), zijn giftig voor katten.

Hoe loopt een kat een lelie vergiftiging op?

Een lelie vergiftiging wordt meestal opgelopen in huis, doordat de kat met het stuifmeel van een lelie in aanraking komt en dit vervolgens tijdens het verzorgen van de vacht opneemt. Ook komt het voor dat de kat water drinkt uit de vaas met lelies of zelfs plantenmateriaal opeet. Blootstelling aan lelies in de tuin komt minder vaak voor.

Alle onderdelen van de plant, waaronder stuifmeel, stengel, bloemen en bladeren, zijn giftig voor de kat. Het eten van minder dan één blad of een deel van een bloem kan al dodelijke gevolgen hebben. Ook het water uit de vaas is giftig.

Wat zijn de gevolgen van een lelie vergiftiging?

Na inname veroorzaakt het toxine ernstige schade aan de nieren, waardoor de nierfunctie dramatisch kan afnemen. Zonder tijdige behandeling door een dierenarts kan dit fataal zijn. Mogelijke verschijnselen van een lelie vergiftiging bij de kat zijn: braken, niet eten en sloomheid.

Kunnen getroffen katten het overleven?

Ja, maar dit vereist snelle behandeling van een dierenarts. In geval van een lelie vergiftiging, of bij een vermoeden, dient dus met spoed contact opgenomen te worden met de dierenarts. Mocht u stuifmeel aantreffen op de vacht van uw kat, wordt aangeraden dit eraf te wassen en vervolgens direct naar de dierenarts te gaan.

De behandeling varieert, afhankelijk van hoe lang geleden het gif is ingenomen, en kan bestaan uit: laten braken, maag spoelen, medicatie om opname van gif in de darmen tegen te gaan en infuus om de nieren te ondersteunen.

Als de behandeling wordt gestart voordat schade aan de nieren is opgetreden, is de prognose goed. Als de behandeling niet tijdig wordt gestart en er al ernstig nierschade is opgetreden, is er grote kans dat het dier overlijdt of levenslang nierpatiënt blijft. Tijdig ingrijpen is dus van levensbelang!

Hoe kan een lelie vergiftiging worden voorkomen?

Wij adviseren geen lelies in huis te hebben als u een kat hebt. Vermijd boeketten met lelies en zet geen lelie-achtigen in de tuin. Voorkomen is immers beter dan genezen.