Nierprogramma voor de kat

Nierprogramma voor de kat

Dierenkliniek de Arker biedt voor katten met chronische nierziekte begeleiding aan door middel van het nierprogramma.

Chronische nierziekte bij de kat

Chronische nierziekte is een veelvoorkomende aandoening bij de kat, maar liefst 10% van alle katten en 33% van de oudere katten lijdt hieraan. Nadat de diagnose chronische nierziekte door de dierenarts is vastgesteld, wordt een behandeling gestart. De behandeling kan variëren afhankelijk van het stadium van nierfalen. Helaas is een chronische nierziekte niet te genezen en de kat zal nierpatiënt blijven. De behandeling is erop gericht om de nieren te ondersteunen zodat de nierfunctie minder snel achteruit gaat.

Nierprogramma

Nadat de dierenarts de diagnose chronische nierziekte heeft vastgesteld en een behandeling heeft gestart, is het belangrijk om de effecten van de behandeling te evalueren door middel van regelmatige controles. Hiervoor bieden wij het nierprogramma aan. Bij Dierenkliniek de Arker heeft een paraveterinair zich extra verdiept in het begeleiden van de nierpatiënt.

Wat is het doel van het nierprogramma?

Door regelmatige controles willen wij de kat met chronische nierziekte een zo optimaal mogelijk leven geven, veranderingen op tijd waarnemen en de behandeling daarop aanpassen. Met de juiste behandeling kan het dier ondanks zijn/haar ziekte nog een goede kwaliteit van leven hebben en kan de levensverwachting worden verlengd!

Wat houdt het nierprogramma in?

Als er chronische nierziekte bij een kat is vastgesteld, komen er vaak een hoop vragen bij de eigenaar op. Door onze nierconsulente zullen er regelmatig contact momenten zijn met u als eigenaar. Dit kan telefonisch, maar u zult ook met de kat op de praktijk komen om de gezondheid van uw dier in de gaten te houden. Onze nierconsulente kan uw vragen beantwoorden en onderzoeken uitvoeren. Voor een goede begeleiding is het nodig om regelmatig de bloedwaarden te controleren, urine onderzoek te doen en/of een bloeddrukmeting uit te voeren. De nierconsulente zal de uitslagen altijd bespreken met een dierenarts.

Hoe vaak uw dier op controle moet komen is afhankelijk van het stadium van nierfalen, de gestarte behandeling en de uitslagen van de onderzoeken.

Wat zijn de kosten?

De begeleiding door de nierconsulente is een extra service van de praktijk en is kosteloos. De onderzoeken, zoals urine- of bloedonderzoek en bloeddrukmeting, zullen wel in rekening worden gebracht.