DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

ACP behandeling voor honden

ACP behandeling voor honden met artrose

Sinds kort bieden wij voor honden met artrose een nieuwe behandeling aan, genaamd ACP (autoloog geconditioneerd plasma). Behandeling met ACP-therapie kan leiden tot vermindering van symptomen en verbetering van functie.

ACP-therapie voor honden met artrose

Een van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid bij honden is artrose. Artrose is een chronische ontsteking van het gewricht, wat gekarakteriseerd wordt door slijtage van het gewrichtskraakbeen. Het is een progressieve aandoening, wat betekend dat het steeds erger zal worden. Door middel van verschillende therapieën is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de artrose minder snel verergerd. ACP-therapie is hier één van.

Hoe kunt u herkennen of uw hond artrose heeft?

Onderzoek heeft aangetoond dat 20% van de honden ouder dan 1 jaar lijden aan artrose en hier dus klachten aan ondervinden. Een typisch beeld van een hond met artrose is een hond die ’s ochtends heel voorzichtig en stijf zijn mand uit komt. Hij loopt zijn eerste passen kreupel, maar de rest van de dag zie je dit niet meer. Deze startkreupelheid is vaak erger de dag na een lange wandeling in het bos of aan het strand. Ook kan opvallen dat de hond minder wil spelen en springen. Helaas wordt artrose regelmatig gezien als een ‘ouderdomskwaal’, maar er kan wel degelijk iets aan gedaan worden!

Behandeling van artrose

Het is van belang om te weten dat artrose een chronische aandoening is en dus niet genezen kan worden. Wel kan u op verschillende manieren ervoor zorgen dat de artrose minder snel verslechterd en dat uw hond pijnvrij door het leven kan gaan. Naast dat er verschillende therapie mogelijkheden zijn is het van belang dat er goed gelet wordt op de voeding, het gewicht en beweging van de hond. Een gewricht met artrose zal sneller slijten bij een dier met overgewicht. Daarnaast is recent bij honden aangetoond dat vetweefsel stofjes produceert die ontstekingsprocessen in het lichaam bevorderen, waaronder het ontstekingsproces wat bij artrose in het gewricht plaatsvindt. Artrose en overgewicht komen daardoor vaak samen voor. Bij ernstige artrose moet in veel gevallen levenslang een pijnstiller/ontstekingsremmer voorgeschreven worden. In combinatie met speciale voeding proberen wij hier de laagst mogelijke dosering in te bereiken.

Een aanvullende behandeling is ACP-therapie, dit is een therapie die veelvuldig wordt toegepast bij mensen met gewrichtsproblemen en sinds kort ook bij ons mogelijk is voor uw hond met artrose! Voor een advies op maat kunt u deelnemen aan ons artrose programma, waarin wij gratis advies geven en begeleiding bieden aan artrose patiënten.

ACP-therapie

Bloedplaatjes spelen een belangrijke rol in het genezingsproces van beschadigde of ontstoken weefsels. Ze geven lokaal groeifactoren af die de heropbouw van beschadigde weefsels in gang zetten. ACP-therapie maakt gebruik van deze lichaamseigen therapie door een grote hoeveelheid bloedplaatjes in het gewricht te brengen, waardoor het genezingsproces bevorderd wordt.

Hoe gaat het in zijn werk?

ACP-therapie maakt gebruik van autoloog geconditioneerd plasma (ACP), ofwel het plasma van het dier zelf. Er zijn verschillende manieren om ACP te verkrijgen. Wij maken gebruik van het Arthrex ACP Double Syringe Systeem. Hiervoor wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen bij de patiënt, waarna deze in een centrifuge wordt afgedraaid tot er 3 lagen ontstaan. Bovenin een doorzichtig laagje plaatjesarm plasma, onderop een dikke donkere laag rode bloedcellen en daartussen de zogenoemde buffy coat. Deze buffy coat is het plaatjesrijke plasma wat gebruikt wordt bij ACP-therapie. Doordat wij gebruik maken van een speciale dubbele spuit van Arthrex kunnen wij op een steriele manier het plaatjesrijke plasma van de rode bloedcellen scheiden. De laatste stap is het inbrengen van het ACP in het aangedane gewricht van de hond. Dit gebeurt op dezelfde dag als de bloedafname onder volledige narcose.

Herhalen voor een beter resultaat

Bloedplaatjes zijn ongeveer 7-10 dagen actief in het gewricht, daarom is het voor een beter resultaat aan te raden om de ACP-therapie minimaal 1 keer te herhalen met een tussenpoos van 2-3 weken. Hoe vaker de injecties herhaald worden, hoe beter het effect en hoe langer de werkingsduur van de therapie. Bij een 3-voudige injectiekuur werd aangetoond dat 95% van de patiënten profijt had van de behandeling.