DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Februari: gebitsverzorging

Februari: maand van de gebitsverzorging

De maand februari is bij ons traditiegetrouw de maand van de gebitsverzorging.

Baasjes van zowel honden als katten kunnen deze maand bij ons terecht voor een gratis gebitscontrole en handige poetstips. Deze extra aandacht is hard nodig, want gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan men denkt.

Het belang van een goede gebitsverzorging

Uit onderzoek blijkt dat acht van de tien honden en twee van de drie katten van drie jaar en ouder gebitsproblemen hebben, die bij de baasjes vaak onopgemerkt blijven. Verwaarloosde tand- en tandvleesproblemen kunnen leiden tot ernstige bloedingen en het uitvallen van tanden/kiezen. Het begint met tandplak, waaraan zich mineralen uit het speeksel  en bacteriën hechten. Uiteindelijk resulteert dit in de vorming van tandsteen, welke gepaard gaat met ontsteking van het tandvlees. Mogelijke gevolgen zijn: pijn, slecht eten, stank uit de bek en kans op infecties in andere delen van het lichaam, zoals de nieren en de hartkleppen. Tijdige behandeling van gebitsproblemen voorkomt ernstige klachten.

Hoe gaat een gebitsbehandeling/gebitssanering in zijn werk?

Wanneer er al tandsteen aanwezig is, is het nodig dat de dierenarts een gebitsbehandeling uitvoert onder narcose. In onze kliniek worden veel gebitsbehandelingen uitgevoerd door onze ervaren dierenartsen. Tijdens een gebitsbehandeling wordt met speciale apparatuur het tandsteen en tandplak van de gebitselementen verwijderd. Indien een tand of kies te erg is aangedaan wordt deze getrokken. Om te bepalen of een element getrokken moet worden en welke techniek hierbij het beste kan worden toegepast, kunnen wij gebruik maken van digitale dentale röntgenfoto’s. Na het reinigen van het gebit, volgt het polijsten. Het polijsten maakt de elementen mooi glad en zorgt dat de aanslag minder snel terugkeert.

Gebitsproblemen voorkomen bij uw dier

Tandenpoetsen voorkomt de vorming van tandplak op de tanden. Begin al op jonge leeftijd uw dier te laten wennen aan dagelijks tandenpoetsen. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en een speciale tandpasta voor honden of katten.
Naast poetsen kunnen voeding en verzorgende snacks de dagelijkse gebitsverzorging vergemakkelijken. Geef uw dier, dit geldt vooral voor de hond, kauwbotten, harde hondenkoekjes of buffelhuid. Voor katten en honden zijn er ook speciale brokjes te verkrijgen. Deze speciale voeding zorgt voor een goede gebitshygiëne en beperkt  de vorming van tandsteen. Op de praktijk kunnen wij u hier verder over informeren.

Op een leeftijd van vier tot zes maanden wordt het melkgebit vervangen door het blijvende gebit. Bij sommige kleine hondenrassen blijven de melktanden naast de volwassen tanden bestaan. Is dit het geval, dan moeten de melktanden tijdig verwijderd worden, en wacht hier niet mee tot een castratie of sterilisatie.

Tandenpoetsinstructies

In het volgende filmpje word er duidelijk uitgelegd hoe u de tanden bij uw hond goed kunt poetsen