DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Onze vrolijke vriend, de cavia

Onze vrolijke vriend, de cavia

Wist je dat:

  • Cavia’s vroeger bij de Inca’s, indianen uit Zuid Amerika, werden gehouden … en niet omdat ze er zo schattig uit zagen maar omdat ze werden gegeten!? Het was daar net zo normaal om cavia te eten als wij kip eten. Gek idee eigenlijk hé?
  • En dat de Spanjaarden, die Zuid Amerika hebben ontdekt, de cavia mee hebben genomen naar Europa?
  • Dat cavia’s vroeger zó duur waren dat alleen de allerrijkste mensen cavia’s konden kopen? Zelfs Koningin Elisabeth had vroeger cavia’s! Niet om te eten uiteraard maar het was vroeger héél bijzonder om zo’n speciaal dier in huis te hebben.
  • Dat één cavia in het wild leeft op een stuk dat net zo groot is als een tuin van tien meter breed en 128 meter lang? Dus een cavia in een klein hokje is eigenlijk heel zielig. Hij heeft veel aandacht en beweging nodig. Dus af en toe lekker veilig los lopen vinden ze heel erg fijn.
  • Cavia’s dól zijn op groente en fruit en ze mogen daar ook best veel van hebben! Zelfs bananen vinden ze lekker. Ook paprika, appel, selderij, wortel, gras, paardenbloemen… eigenlijk zijn er maar weinig dingen die ze niet lekker vinden. Dus alleen brokjes en water worden ze niet heel vrolijk van. Cavia’s zijn echte smulpapen.
  • Ze heel ongelukkig worden als een cavia alleen in een hokje zit? Een cavia is een “sociaal dier”. Dat betekent dat hij graag met vriendjes en vriendinnetjes leeft en speelt. Eigenlijk net als wij mensen. Mocht je dus ooit een cavia willen, neem er dan altijd minstens twee!! Jij zit toch ook niet graag altijd in je eentje op je kamer met niemand om je heen?
  • Als een cavia niet lekker is of ziek is, ook naar de dierenarts moet? Net als wij mensen als wij ons niet lekker voelen, naar de dokter gaan.

Terug naar Columns