DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Personeel in beeld – Sonja

Personeel in beeld – Sonja

Ik ben Sonja en al ruim 20 jaar dierenarts. Al van jongs af aan waren er allerlei dieren in mijn leven, variërend van honden, katten, cavia’s, konijnen, tot kippen en tamme muizen. Op dit moment heb ik relatief weinig huisdieren: een Oud-Duitse herder, twee katten en kippen.  Maar met nog drie pubers in huis is dit voorlopig druk genoeg. Naast mijn werk als dierenarts en als kattengedragstherapeut ben ik regelmatig te vinden op het Wolderwijd, want mijn grootste passie naast de diergeneeskunde is watersport: windsurfen en zeilen. Alhoewel… in de winter verruil ik de surfplank voor het snowboard, maar sneeuw is uiteindelijk natuurlijk ook water.  

Sinds de zomer van 2016 werk ik bij dierenkliniek De Arker. Ik ben eind 2015 terug gekomen uit Zweden. Daar heb ik samen met mijn man 7,5 jaar een eigen praktijk gehad en eenmaal terug in Nederland wilde ik graag meer met katten werken en dat op een katvriendelijke manier. Dat vond ik bij deze kliniek. Hier kan ik mijn werk als katten gedragstherapeut goed combineren met mijn werk als dierenarts. Door katten op een manier te behandelen die past bij hun natuurlijke gedrag ervaren ze minder angst en stress. Dat is voor het welzijn van de kat natuurlijk een goed ding, maar maakt het werk als dierenarts ook een stuk leuker.  

Veel huisdieren zijn bang bij de dierenarts, of het nu een hond, een kat of konijn is, dat maakt niet uit. Allemaal ondervinden ze in meer of mindere mate stress van het bezoek aan ons. Je ziet dat heel duidelijk aan hun lichaamstaal. Als ’fear free gecertificeerde’ dierenarts wil ik zoveel mogelijk deze angst wegnemen en ben dus vaak in de weer met een lickymat met pindakaas of iets anders lekkers om de dieren meer op hun gemak te stellen. Ik vind het leuk dat er binnen deze kliniek ruimte is om hier tijd aan te besteden.   

Het werk als dierenarts is geen dag hetzelfde, een dag loopt zelden volgens planning. Dieren houden zich daar gewoon niet aan. Het werk is heel afwisselend, van puppy’s en kittens vaccineren tot ernstig zieke dieren behandelen. Het geeft veel voldoening als we dan toch aan het einde van de dag met het hele team alles voor elkaar gekregen hebben en de dieren weer gezond en wel bij hun baasjes thuis zijn.  

Terug naar Columns