DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Angstige kat naar dierenarts

Angstige kat naar dierenarts

Met angstige kat naar de dierenarts

Veel katteneigenaren zien er tegenop om met hun kat naar de dierenarts te gaan. Als Cat Friendly Clinic proberen wij de stress voor de kat zoveel mogelijk te verlagen. Is uw kat zo gestrest/angstig dat het lastig wordt uw dier naar de praktijk te brengen en/of onderzoek uit te voeren, dan kunnen wij u adviseren om uw dier voorafgaand aan het bezoek een stressverlagend middel te geven.

Sommige katten raken erg gestrest van een bezoek aan de dierenarts. Thuis zijn ze gezellig en knuffelig, maar eenmaal bij de dierenarts (of al onderweg daar naar toe) zijn ze bang, gestrest en daardoor soms zelfs agressief. Daardoor komen zulke katten veel minder vaak bij de dierenarts dan misschien noodzakelijk is, logisch want als eigenaar wil je niet dat je kat zo gespannen is en zich ellendig voelt. Het gevolg is helaas wel dat deze katten soms te laat komen en hun ziekte al vergevorderd is.

Gabapentine kan zorgen voor minder stress bij uw kat

Voor deze katten is er een goede oplossing in de vorm van een medicijn genaamd Gabapentine. Gabapentine is een humaan geneesmiddel, maar wordt in de diergeneeskunde in een lage dosering gebruikt als pijnstiller (vaak zenuwpijn). In een wat hogere dosering werkt het bij de kat angstverminderend en licht sederend (rustgevend). In veel gevallen lukt het op deze manier wel om de kat te onderzoeken.

Hoe werkt dit?

U geeft uw kat de medicatie thuis, drie uur voor het bezoek aan de dierenarts. Door de capsule Gabapentine te openen, kan de poeder door een beetje eten gemengd worden (eventueel vocht toevoegen van tonijn uit blik om de smaak te verdoezelen). Het rustgevende effect houdt ongeveer twaalf uur aan. De kat kan in deze periode wat ongeco√∂rdineerd of licht in het hoofd zijn. Het is belangrijk dat u uw kat in de gaten houdt en voorkomt dat de kat gaat traplopen, ergens op/af springt of naar buiten gaat, tot het medicijn volledig is uitgewerkt.
De kosten van het middel (voor eenmalige toediening) bedragen ongeveer vijf euro.

Het middel moet worden voorgeschreven door een dierenarts

Neem contact op met onze kliniek als u denkt dat uw angstige kat dit nodig heeft voor een bezoek aan de dierenkliniek. Indien voor uw dier Gabapentine veilig en geschikt is, zal de dierenarts het middel voorschrijven, zodat ook uw kat de zorg krijgt die hij verdient.

Terug naar Columns