DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie

Bij Dierenkliniek de Arker bestaat de mogelijkheid tot laparoscopische sterilisatie van de teef, dat wil zeggen sterilisatie via een kijkoperatie. Hoe gaat een laparoscopische sterilisatie in zijn werk?

De narcose

Voordat de narcose wordt toegediend, wordt uw dier gewogen en voert de dierenarts een pre-anesthetisch onderzoek uit. Dit wil zeggen een korte gezondheidscheck waarbij onder andere naar hart en longen wordt geluisterd. Elke vorm van narcose (anesthesie) neemt een risico met zich mee. Wij maken gebruik van de ASA classificatie, bekend van de humane gezondheidszorg, om het anesthesierisico te bepalen. Wij werken met moderne, veilige anesthesiemiddelen en goede bewakingsapparatuur om het narcoserisico tot een minimum te beperken. Bovendien kan, om dit risico verder te verlagen, een pre-anesthetisch bloedonderzoek worden uitgevoerd. Hierbij wordt o.a. het functioneren van de lever en nieren onderzocht, welke een rol spelen bij het afbreken van de narcosemiddelen. Mochten de bloedwaarden afwijkend blijken te zijn, kan de dierenarts kiezen voor een aangepaste anesthesie.

Als alles in orde is, wordt een infuus (braunule) in de voorpoot geplaatst, waarna het narcosemiddel toegediend kan worden. Alle sterilisatie honden krijgen gedurende de operatie een infuus. U mag bij de hond blijven tot ze slaapt, daarna wordt ze overgenomen en gaat ze naar de voorbereidingsruimte.

De voorbereiding

In de voorbereidingsruimte wordt een buisje in de luchtpijp geplaatst (het intuberen) zodat we extra zuurstof kunnen geven tijdens de operatie en de patiënt aan de gasnarcose en bewakingsapparatuur kan worden aangesloten. Ook krijgt ze meteen een pijnstiller per injectie. In deze voorbereiding wordt het operatieveld (de buik) geschoren en gewassen, waarna de patiënt naar de operatiekamer wordt gebracht.

Intuberen van de patiënt
Plaatsen braunule
Gasnarcose en zuurstof
Het operatieveld wordt geschoren en gewassen

De operatie

In de operatiekamer wordt de hond aan de gasanesthesie en de uitgebreide bewakingsapparatuur gelegd. Gedurende de hele operatie bewaakt een paraveterinair de patiënt en controleert de lichaamsfuncties van het dier.

Met een speciale ferres naald wordt CO2 in de buik geblazen. Dit is nodig zodat er ruimte is om de eierstokken op te zoeken. Zodra de buik op spanning is gebracht wordt een zogenaamde trocard geplaatst, waardoor de scoop (camera) naar binnen kan worden gebracht. Via een tweede trocard wordt een tang ingebracht waarmee de bloedvaten dichtgebrand worden, waarna de eierstokken kunnen worden verwijderd. De eierstokken worden omhooggehouden met een speciale tang, die in de buik wordt geplaatst. De 2 kleine wondjes worden vervolgens dicht gehecht.

In sommige gevallen worden er afwijkingen gevonden aan de baarmoeder of eierstokken. Ook kunnen er tijdens de operatie afwijkingen ontdekt worden aan middenrif of overige buikorganen. Er kan dan het besluit genomen worden om de sterilisatie op de traditionele wijze uit te voeren.

Er wordt CO2 in de buik gebracht
De camera wordt in de buik gebracht
De eierstokken worden verwijderd

De recovery

Als de operatie klaar is wordt de hond naar de hondenopname gebracht waar ze rustig en in een verwarmde ruimte wakker kan worden. Hier is een van de paraveterinairen aanwezig die de hond in de gaten houdt en regelmatig de temperatuur opneemt.

Als de hond goed wakker is, mag ze weer naar huis. U krijgt wat lichtverteerbaar voer voor de eerste avond en een nazorg formulier mee naar huis. Ook krijgt de hond voor een paar dagen pijnstillers mee. Om te voorkomen dat de hond aan de wond gaat likken kan een zogenaamd Medical Pet Shirt of een kap omgedaan worden.

Wakker worden in de verwarmde opname
Klaar om naar huis te gaan
Terug naar Columns