DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Herkennen van angst

Herkennen van angst

Helaas zijn veel dieren bang bij de dierenarts. Honden die niet mee naar binnen willen, katten die zich thuis al verstoppen of konijnen en cavia's die stijf van angst in hun reismand zitten.

Dit zijn allemaal overduidelijke signalen van angst. Iedere eigenaar herkent dit wel. Wat niet iedereen zo makkelijk ziet zijn de eerste tekenen van angst en stress. Terwijl dit nu juist zo belangrijk is. Angst wordt zonder behandeling in de meeste gevallen alleen maar erger. Door goed naar de subtiele signalen van angst te kijken kun je als eigenaar veel eerder ingrijpen.

ladder van agressie hond

Happy Visits

Je kunt daarbij denken aan zogenaamde ‘happy visits’. Dit zijn bezoeken aan de kliniek waarbij er alleen maar leuke dingen gedaan worden, dingen waar je huisdier happy van wordt. Vaak gaat dat gepaard met lekkere koekjes, snoepjes of een lickymat met pindakaas of blikvoer.
Voor katten is spel ook een goede manier om een positief gevoel te krijgen. Tijdens deze ‘happy visits’ kan afhankelijk van soort huisdier en de mate van angst geoefend worden met rustig wachten in de wachtkamer, op de weegschaal gaan of op de behandeltafel staan.

Lukt dit bij heftige angst, nee! Deze happy visits zijn dan ook met name bedoeld voor jonge dieren en dieren met milde angst. En daarmee kom ik terug op het herkennen van deze vroege signalen.

Waar moet je eigenlijk precies op letten. Waaraan kun je zien dat je hond of kat bang of gestrest is. Kijk hier voor de signalen en zie hoe van onder naar boven de angst en stress, maar ook de agressie toeneemt. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 

Terug naar Columns