DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Dier mee naar het buitenland

Dier mee naar het buitenland

Wanneer u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Bovendien komen er in het buitenland andere ziekten voor dan in Nederland, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor uw huisdier.

Wettelijke eisen

Elke hond, kat of fret die meegaat naar het buitenland heeft verplicht nodig:

  • Een officieel Europees dierenpaspoort.
  • Een geldige vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid). Binnen de EU geldt dat deze vaccinatie tenminste 21 dagen voor vertrek moet worden toegediend.
  • Een transponder (identificatiechip).

Tevens gelden voor veel landen buiten Europa en voor bepaalde Europese landen, zoals Zweden en het Verenigd Koninkrijk, allerlei aanvullende eisen, denk hierbij aan bijvoorbeeld een verplichte wormenbehandeling of het verbod van bepaalde rassen. Controleer daarom tijdig de invoereisen van uw eindbestemming én de landen waar u doorheen reist. Kijk hiervoor op www.licg.nl of neem contact op met onze praktijk. Ook stellen vervoersmaatschappijen vaak eisen en voorwaarden aan de transportkooien en de grootte van het huisdier. Informeer hier tijdig naar.

Voorkom infecties:

In het buitenland komen andere parasieten voor dan in Nederland. Besmetting met een van deze parasieten kan ernstige gevolgen hebben voor uw huisdier, met zelfs dodelijke afloop. Gelukkig kunt u maatregelen nemen en uw dier tegen infectie beschermen.

Hartworm

Hartworm (Dirofilaria immitis) komt met name voor in Zuid-Europa, maar de laatste jaren schuift de grens steeds verder op naar het noorden. Besmetting van de hond of kat vindt plaats door een steek van een geïnfecteerde mug. Kleine larven groeien in de bloedbaan uit tot volwassen wormen die wel 15 cm lang kunnen worden waarna ze naar het hart en longslagaderen gaan en daar ernstige problemen geven. Katten zijn minder gevoelig voor infectie dan honden. De behandeling van een hartwormbesmetting is zeer risicovol en helaas niet altijd succesvol. Daarom geldt voorkomen is beter dan genezen! Preventie kan door middel van het geven van een ontwormtablet (werkzaam tegen hartworm) tijdens de vakantie en na thuiskomst.

Leishmaniose

Besmetting met de parasiet Leishmania vindt plaats als de hond gestoken wordt door een besmette zandvlieg. De ziekte komt voor in grote delen van de wereld, waaronder het Middellandse Zee gebied. Het klinisch beeld bij de hond is zeer divers, verschillende ziekteverschijnselen zijn mogelijk. Vaak worden er huidproblemen rond kop en ogen gezien en treedt er orgaanschade op. Bij katten worden nauwelijks problemen gezien.
De ziekte is vrijwel nooit helemaal te genezen, het dier blijft drager van de ziekte. Er zijn echter medicijnen waarmee de parasiet goed onderdrukt kan worden. Preventief kan bij de hond een spot-on middel worden toegediend of een speciale tekenband worden omgedaan als bescherming tegen de zandvliegen. Verder kunt u uw hond het beste na zonsondergang binnen houden, aangezien de zandvliegen dan het meest actief zijn. Ook is er een vaccin beschikbaar tegen Leishmaniose. Dit vaccin dient zeer ruim van te voren gegeven te worden. Neemt u voor meer informatie over dit vaccin contact op met de praktijk.

Door teken overgebrachte ziekten

Ook in het buitenland is bescherming tegen teken belangrijk. Honden kunnen net als mensen de ziekte van Lyme krijgen. Bovendien komen in het buitenland de door teken overgedragen infectieziekten Babesiose en Ehrlichiose voor. Het is dus erg belangrijk om uw hond te beschermen tegen teken. Hiervoor zijn verschillende producten beschikbaar, zoals een tablet, een pipet of een tekenband. Ondanks het feit dat een product tegen teken wordt gebruikt, is ons advies om uw huisdier regelmatig te controleren op teken en aangehechte teken tijdig te verwijderen.