DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Chip uw dier!

Chip uw dier!

En vergeet deze niet te registreren, en te wijzigen bij verandering..

Waarom chippen?

Jaarlijks komen er veel dieren, met name katten, in het asiel terecht nadat ze zwervend zijn aangetroffen. Als een zwervend dier gevonden wordt, zal de chip afgelezen worden. Helaas is het niet altijd mogelijk om de eigenaar te traceren, omdat het dier niet gechipt is of omdat de chip onjuist geregistreerd staat.

Belang van registratie

Ook bij ons op de praktijk worden nog regelmatig dieren binnen gebracht die wel gechipt zijn, maar waarvan we de eigenaar niet kunnen traceren! Het dier is dan niet geregistreerd bij een databank of de gegevens zijn verouderd. Dat is jammer, want in deze gevallen kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd dat zijn dier terecht is en worden dier en baasje onnodig gescheiden.

Er zijn verschillende databanken waar u uw dier kunt laten registreren. Op www.chipnummer.nl vindt u een overzicht van de verschillende databanken. De NDG is één van deze databanken. Controleer of uw huisdier juist geregistreerd staat en pas eventueel gegevens aan als dit nodig is. Denk hierbij aan verhuizen, maar ook een nieuw mobielnummer is uiterst belangrijk. U kunt er bij de registratie bij een databank zelf voor kiezen of u bepaalde gegevens wilt openbaren.

Wat is een chip?

Een chip of transponder is een klein buisje ter grootte van een rijstkorrel wat onder de huid geplaatst wordt. De chip bevat een nummer, welke na registratie correspondeert met uw NAW- gegevens. Deze chip kan met een reader worden afgelezen door de officiële instanties waardoor het dier altijd weer bij u als rechtmatige eigenaar terugkomt.

Chippen van een hond

Sinds 1 april 2013 geldt er in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden. Dit betekent dat pups geboren na 1 april 2013 binnen zeven weken gechipt moeten zijn en binnen acht weken geregistreerd bij een databank. Voor geïmporteerde honden, ongeacht leeftijd, geldt dat ze binnen twee weken moeten zijn geregistreerd. Deze honden zijn al gechipt om Nederland in te mogen. Tevens is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden.

Chippen van een kat

Veel katten zijn nog niet gechipt. Wij adviseren om uw kat te laten chippen. Ook wanneer uw kat nooit buiten komt is het verstandig om een chip te laten plaatsen voor het geval dat het dier ontsnapt. Zo kan de eigenaar opgespoord worden en hoeft uw kat niet naar het asiel.

Chippen van een konijn

Er zijn weinig konijnen die gechipt worden maar ook dit is mogelijk bij konijnen. Veel konijnen zitten in een buitenhok waar bij zij uit het verblijf kunnen ontsnappen. Zonder chip en registratie is het vrijwel onmogelijk om de eigenaar terug te vinden.

Terug naar Columns