DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Behandeling van artrose

Behandeling van artrose

Met de juiste behandeling kan de kwaliteit van leven van uw hond of kat met artrose aanzienlijk worden verbeterd.

Artrose

Gewrichtsslijtage of artrose komt met name bij oudere honden en katten veel voor. Artrose veroorzaakt stijfheid en pijn. Dit kan zich uiten in (start)kreupelheid, moeilijk overeind komen, niet meer spelen, minder springen, etc. Als door de dierenarts bij uw dier de diagnose artrose is vastgesteld, wordt een behandelplan gemaakt. De artrose zelf is niet meer te verhelpen. De behandeling richt zich dan ook op het verlichten van de symptomen en de progressie van de ziekte zoveel mogelijk te vertragen.

Behandeling van artrose

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij artrose en de successen variëren per dier. De dierenarts stelt een behandelplan op passend bij uw dier en uw situatie. Over het algemeen berust de behandeling van artrose op de volgende vier pijlers:

Medicatie (pijnstillers/ontstekingsremmers)

De pijn en stijfheid bij artrose ontstaan als gevolg van een ontsteking in het gewricht. Bij honden of katten met artrose worden vaak levenslang pijnstillers (NSAID’s) ingezet vanwege de pijnstillende en ontstekingremmende werking. Pijnstillers kunnen echter nadelige bijwerkingen hebben, daarom streven wij er naar de medicatie af te bouwen tot de laagst mogelijke dosering. Door de combinatie met een speciale voeding (of het bewegingsprogramma voor de hond) kan de dosering pijnstiller vaak worden verlaagd of zelfs gestopt worden.

Voeding en voedingssupplementen

Voor honden met artrose adviseren wij ProPlan® Joint Mobility om de gewrichten optimaal te ondersteunen. Deze voeding bevat een verhoogd gehalte omega 3 en 6 vetzuren en een hooggehalte antioxidanten. Deze combinatie van ingrediënten zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de mobiliteit en kwaliteit van leven van uw hond. Mocht u niet van voeding willen veranderen, dan adviseren wij een voedingssupplement zoals Flexadin advanced®. Voor katten met artrose adviseren wij Hill’s® J/D om de gewrichten extra te ondersteunen of een voedingssuplement zoals Flexadin Plus®. Zoals eerder genoemd, verbetert de voeding de mobiliteit van uw dier met als gevolg dat de benodigde dosis pijnstiller vaak kan worden verlaagd of zelfs worden gestopt.

Bewegingsprogramma voor de hond

Bij artrose is het van belang dat uw dier in beweging blijft, mits dit gecontroleerd en gedoseerd plaatsvindt. Voorkom overbelasting van de gewrichten door uw hond aan de lijn uit te laten en meerdere malen per dag korte wandelingen te maken.
Binnen onze praktijk heeft u voor de hond de unieke mogelijkheid tot het volgen van het bewegingsprogramma. Wij werken hiervoor samen met dierfysiotherapeute Sanny de With. Het bewegingsprogramma bestaat uit het aanbieden van oefeningen die op lange termijn effect geven. De oefeningen zijn gericht op het mobiliseren van de gewrichten, het vergroten van de stabiliteit en het versterken van de spieren zodat de gewrichten minder belast worden. Dit draagt bij aan een verbetering van het looppatroon en een vermindering van de klachten. U heeft als eigenaar een belangrijke rol want de oefeningen dienen regelmatig thuis te worden uitgevoerd voor het beste resultaat. Op deze manier kunt u zelf bijdragen aan het herstel van uw dier. Wij bieden het bewegingsprogramma in pakketvorm aan. Zo kunt u profiteren van een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Meer informatie kunt u lezen op de pagina bewegingsprogramma.

Gewichtsbeperking

Overgewicht leidt tot extra belasting van de gewrichten en kan artrose verergeren. Het is daarom belangrijk dat uw hond/kat geen overgewicht heeft. Mocht dit wel het geval zijn, dan helpen wij u graag om uw dier op een verantwoorde wijze op een gezond gewicht te krijgen.

Artrose programma

Voor een succesvolle behandeling van artrose is het belangrijk om regelmatig de effecten van de behandeling te evalueren en waar nodig de behandeling aan te passen. Onze praktijk biedt gratis begeleiding aan de artrose patiënt in de vorm van het artrose programma. Voor meer informatie over ons artrose programma, klik hier.

Nieuw: ACP behandeling voor honden met artrose

Sinds kort bieden wij voor honden met artrose een nieuwe behandeling aan, genaamd ACP (autoloog geconditioneerd plasma). Behandeling met ACP-therapie kan leiden tot vermindering van symptomen en verbetering van functie. Lees hier meer.