DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Als je haar maar goed zit

Als je haar maar goed zit

De vacht van je kat geeft een algemene indruk van zijn gezondheid.

Katten zijn van nature erg schoon en verzorgen uitgebreid hun vacht. Iedere katteneigenaar zal het dan ook opvallen dat de kat veel tijd besteed aan zichzelf wassen. Als je ziet dat de vacht van je kat achteruit gaat (doffe vacht, uitstaande vacht of veel klitten), kan dit een aanwijzing zijn dat er iets mis is met je kat.

Waardoor kan een slechte vacht bij katten worden veroorzaakt?

Voer

Een kwalitatief slechte voeding of een slechte opname van voer, bijvoorbeeld omdat de kat het voer niet goed kan verteren.

Parasieten

Wormen, vlooien, schimmel, mijten. Regelmatige ontworming en vlooienbestrijding is nodig om de kat worm- en vlovrij te houden. Katten die last van vlooien hebben, gaan zich veel meer wassen. De vacht wordt steeds dunner doordat de kat de haren tijdens het wassen afbreekt of er uit trekt. In het begin is dit het duidelijkst zichtbaar achter op de rug, maar het kan zich uitbreiden naar de rest van het lichaam. Langharige katten kunnen door overmatig wassen klitten krijgen doordat de vacht door het likken nat wordt en samen klit.

Allergie

Allergieën komen bij katten steeds meer voor, net zoals bij mensen. Dit kan in eerste instantie zichtbaar zijn als een slechte vachtconditie. De vacht ziet er dof uit, er kunnen kale plekke ontstaan of veel klitten. Het beste is proberen de oorzaak van de allergie te achterhalen, zodat deze gericht weggenomen of behandeld kan worden.

Inwendige ziektes

Ziektes zoals nierproblemen, suikerziekte, chronische darmontsteking en een te snel werkende schildklier komen veel voor bij de kat. Katten proberen hun ziekte altijd te verbergen en veel ziektes komen sluimerend, waardoor het voor eigenaren moeilijk herkenbaar is. Een slechte vacht conditie kan een van de eerste aanwijzingen zijn dat de kat ziek is

Onvermogen om zichzelf te wassen

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een kat zichzelf niet wast/kan wassen. De meest voorkomende zijn:

  • Overgewicht: een kat die te dik is kan zichzelf niet goed wassen. Dit is met name te zien aan de vacht op het achterste deel van het lichaam: rug, staart en het gebied rond de anus. De vacht staat uit, er ontstaan makkelijk klitten, ook bij kortharige katten.
  • Gebitsproblemen: ontstoken tanden of kiezen, tandvleesontsteking, afgebroken tanden veroorzaken allemaal pijn in de bek. En als gevolg hiervan gaat de kat zich minder wassen, de vacht conditie gaat achteruit en er kunnen klitten ontstaan.
  • Artrose: slijtage van de gewrichten. Minstens 60% van alle katten boven de 12 jaar heeft artrose. Met name rug, nek, schouder, ellebogen,  heupen en knieën zijn aangetast. Katten met artrose wassen zich veel minder, omdat alles pijn doet. Ook onderhouden ze hun nagels niet meer of veel minder. Deze worden dus veel langer.

Conclusie

Heeft je kat ineens een doffe vacht? Verliest hij abnormaal veel haar? Heeft hij kale plekken op zijn vacht? Is zijn vacht piekerig? Ga naar uw dierenarts, zodat hij/zij kan achterhalen wat de oorzaak hiervan is.

Terug naar Columns