DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Het verhaal van Banjer

Het verhaal van Banjer

Het verhaal van Banjer, de hond met lymfeklierkanker

Banjer was een negen jaar oude vrolijke kruising Labrador-Rottweiler, een allemansvriend die samen met zijn twee baasjes in de Randstad woonde.

Banjer genoot van zijn lekkere hondenleven en alles ging voor de wind, totdat Banjer in april 2017 twee grote bulten kreeg aan de kaak… Bij het onderzoek door de eigen dierenarts in de Randstand bleken het vergrote lymfeklieren te zijn en na weefselonderzoek was de diagnose gesteld; lymfeklierkanker.  Al snel werd Banjer ziek, zeer benauwd, kreeg koorts en stopte met eten. Zonder behandeling zou hij niet lang meer te leven hebben.

Als lid van de SDK (“Samenwerkende Diergeneeskundige Kankercentra”) hebben wij ons speciaal toegelegd op de behandeling van kanker bij dieren. Banjer kwam naar onze kliniek voor behandeling. Dankzij de mogelijkheid van chemotherapie, knapte Banjer spectaculair snel op. Wat waren Banjer en zijn baasjes blij!

Helaas kreeg Banjer drie maanden later een tijdelijke terugval en werd weer ziek. Na onderzoek in onze kliniek bleek dat de milt was aangetast met tumorcellen. Na een succesvolle operatie, waarbij de milt werd verwijderd, was Banjer weer snel de oude. Banjer en zijn eigenaren kwamen nog regelmatig langs voor een behandeling met chemotherapie. Dit ging gedurende lange tijd goed. Helaas kwam, meer dan een jaar later, de lymfeklierkanker agressief terug en bleek onbehandelbaar te zijn, waardoor de eigenaren afscheid moesten nemen van Banjer.

Veel diereigenaren denken bij het woord kanker al gauw dat dit het einde betekent voor hun hond of kat. Toch zijn er tegenwoordig veel behandelingsmogelijkheden zoals chirurgie, medicamenteus of chemotherapie en radiotherapie. In het geval van chemotherapie, associëren veel diereigenaren dit met zware chemo-behandelingen bij mensen, welke hier erg ziek van kunnen worden. Bij dieren worden echter veel lagere doseringen gebruikt dan bij de mens, waardoor dieren de chemotherapie in vergelijking met mensen een stuk beter verdragen. Nare bijwerkingen als haaruitval, misselijkheid en braken of diarree worden weinig gezien. De kwaliteit van leven van het dier staat voor ons altijd voorop en moet ten alle tijde gewaarborgd blijven.

Het verhaal van Banjer is één van de vele verhalen en ervaringen van ons, waarbij wij een ziek dier met een agressieve vorm van kanker hebben kunnen behandelen. Wij zijn heel blij voor Banjer en zijn baasjes dat zij samen nog meer dan een jaar lang een fijne tijd hebben kunnen beleven, iets wat in mensen jaren ouder dan zeven jaar is!

Terug naar Columns