DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Feromonen

Feromonen

Mensen hebben, in vergelijking tot dieren, een slecht gevoel voor geur. Chemisch gezien gebeurt er veel om ons heen waar wij totaal geen weet van hebben. Terwijl dieren met name gebruik maken van geuren om met elkaar te communiceren en om aan te geven dat er een gevaarlijke situatie dreigt.

Feromonen

Naast geuren maken dieren ook gebruik van feromonen. Feromonen zijn chemische signaalstoffen die dieren veelvuldig gebruiken om onderling te communiceren. Een dier verspreid in een gevaarlijke situatie zogenaamde alarm feromonen. Alarm feromonen geven het signaal af dat er een gevaarlijke situatie dreigt. Ze kunnen er voor zorgen dat een dier verstijfd, wegvlucht, zich gaat verstoppen of zich gaat verdedigen door middel van blazen, grommen, bijten of krabben.

Dierenarts

Je ziet dit soort situaties vaak bij de dierenarts. Een angstig kitten zal bij de eerste en tweede vaccinatie misschien willen vluchten en blazen. Een angstige pup probeert te vluchten of kruipt in elkaar. Maar bij de derde keer dat het dier naar de dierenarts gaat, weet hij al wat hem te wachten staat. Van angst kan een kat plassen of poepen in het reismandje, of de hele weg naar de dierenarts miauwen. Honden kunnen overgeven, of onophoudelijk trillen in de auto. Traumatische ervaringen zoals stijf vast gehouden worden of een pijnlijke handeling (bijvoorbeeld een injectie) zetten zich vast in het dier zijn brein. Het dier onthoudt deze negatieve ervaringen net als dat wij dat doen. Daarnaast verspreidt het dier op dit moment ook alarmferomonen. 

Angstvrij naar de dierenarts

Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat dieren minder angstig zijn/worden bij een dierenartsen bezoek. Als eigenaar kun je daar veel aan doen door je huisdier te trainen. In de auto, in het reismandje, in de wachtkamer enz. Voor puppy’s en kittens bieden wij gratis  begeleidingsconsulten aan bij de paraveterinair. Uw pup of kitten maakt zo op een positieve manier kennis met allerlei facetten van de dierenartsen praktijk. Op de behandeltafel, op de weegschaal, in de oren kijken, gekamd worden, tanden laten bekijken, enz. Dit alles natuurlijk met als beloningen iets lekkers of spel. 

Gebruik van feromonen bij ons in de praktijk

Naast dit begeleidingsprogramma, maken we ook gebruik van de ‘feel good’ feromonen. Feromonen die een moederdier uitscheidt en het jong een prettig en vertrouwd gevoel geeft. In onze opnames bijvoorbeeld en in de katten spreekkamer hebben we een Adaptil (hond) of een Feliway (kat) in het stopcontact. Honden en katten die vanwege operaties of ziekte bij ons verblijven worden omringt met deze ‘feel good’ feromonen. Daarnaast maken we gebruik van Adaptil en Feliway spray op hun dekentjes/handdoeken. 

Op deze manieren proberen we het bezoek aan ons zo angstvrij mogelijk te laten verlopen voor uw huisdier.

Terug naar Columns