DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Hoe wen ik een muilkorf aan?

Hoe wen ik een muilkorf aan?

Er zijn verschillende situaties waarbij het erg fijn kan zijn dat uw hond een muilkorf draagt en hier geen extra stress door krijgt. Alleen rijst dan vaak de vraag: Hoe wen ik mijn hond op een positieve manier aan een muilkorf.

Waarom moet ik mijn hond trainen om een muilkorf te dragen?

Er kunnen bepaalde situaties zijn waarbij het nodig is voor een hond om een muilkorf te dragen. Dit kan zijn omdat de hond in bepaalde situaties zo bang is dat hij mogelijk gaat bijten, bijvoorbeeld bij een dierenartsen bezoek. Een andere reden is dat de hond vaak vreemde dingen eet van de straat en daarom bij uitlaten een muilkorf moet dragen om dit te voorkomen. Als de muilkorf op een positieve manier aangeleerd wordt, is het voor de hond niet stressvol om een muilkorf te dragen.

Welke muilkorf is het beste?

Het beste kiest u voor de ‘Baskerville ultra muzzle’ muilkorf. Dit is een muilkorf die er misschien op het oog nogal heftig uit ziet, echter hij heeft een aantal voordelen ten opzichte van een zogenaamd snuitje. Ten eerste is het met de Baskerville muilkorf zo dat de hond nog normaal kan hijgen. Dit is belangrijk voor de hond omdat hij door te hijgen zijn warmte kwijt kan. Honden die gestrest of angstig zijn gaan meer hijgen. Ten tweede kan er door de muilkorf heen een beloning gegeven worden, hierdoor kan er een positieve associatie gelegd worden met de muilkorf.

Muilkorf stappenplan

Stap 1: Zorg voor een positieve reactie op de muilkorf:

  • Laat de muilkorf op een zodanige afstand aan de hond zien, waarbij hij er
    (nog) niet bang voor is.
  • Houdt de muilkorf in je hand op snuit hoogte van de hond. Beweeg de muilkorf niet naar de hond toe!
  • Combineer het laten zien van de muilkorf met het aanbieden van heel veel lekkers of spel. Op deze manier creĆ«er je een positieve associatie met het zien van de muilkorf > als de muilkorf tevoorschijn komt, gebeurt er iets leuks.
  • Zorg elke keer voor korte onderbrekingen van 30 – 60 seconden waarbij je de muilkorf uit het zicht brengt (bv achter je rug houdt) om de hond te leren dat de aanwezigheid van de muilkorf iets positiefs brengt. Als de muilkorf verdwijnt stopt het lekkers of het spel.
  • Leg de muilkorf na de training uit het zicht.

Stap 2: Moedig het naderen van de muilkorf aan

  • Smeer iets lekkers (smeerworst, smeerkaas, pindakaas) aan de buitenkant van de muilkorf, daar waar de hond zijn neus en mond op rusten. Je kunt ook iets lekkers door de muilkorf aanbieden of iets lekkers geven zodra de hond uit zichzelf de muilkorf aanraakt.
  • Houdt de muilkorf rustig in je hand en beweeg hem niet. De hond moet zelf naar de muilkorf toe gaan. (Beweeg onder geen beding de muilkorf naar de snuit van de hond, omdat het dan geen vrijwillige keuze meer is van de hond).
  • Voor honden die bang zijn voor een muilkorf in je hand, kun je de muilkorf op de grond leggen. Zodra de hond de muilkorf aanraakt met zijn neus, gooi je een beloning een andere kant op. De hond kan na het eten van de beloning opnieuw zelf naar de muilkorf lopen, aanraken en nog een beloning krijgen. Herhaal dit een aantal keer tot de hond de muilkorf niet meer spannend vindt en ga vanaf daar verder met de muilkorf in je hand.

Stap 3: Leer de hond zijn neus in de muilkorf te steken

  • Zodra de hond zijn neus in de muilkorf steekt geef je de beloning door de muilkorf heen. Je maakt de muilkorf NIET vast.
  • Geef in het begin de snoepjes vaak en snel achter elkaar. Als de hond dit ontspannen doet kun je de snoepjes iets minder vaak achter elkaar geven. Uiteindelijk beloon je alleen als hij even zijn snuit in de muilkorf houdt. Dit breidt je langzaam uit.
  • Haalt de hond zijn snuit uit de muilkorf dan stop je met het geven van snoepjes. Wanneer de hond zijn neus weer richting de muilkorf of in de muilkorf steekt beloon je.
  • Je kunt deze stap herhalen als de hond naast je loopt.

Stap 4: Het vastmaken van de muilkorf

  • Zodra je hond ontspannen zijn snuit een tijdje in de muilkorf houdt, kun je beginnen met het vast zetten van de band en het gedurende korte tijd dragen van de muilkorf. Blijf veelvuldig belonen!
  • Voor honden die angstig zijn voor het klik geluid bij het vastzetten van de bandjes, kun je dit eerst oefenen door de muilkorf op enige afstand van de kop open en dicht te doen en natuurlijk te belonen.
  • Soms is het handig om met twee personen te zijn, eentje om de muilkorf te bevestigen en eentje om te belonen.
  • Alternatief is dat je de bandjes al heel losjes vast zet en deze over de kop aanbrengt.
  • In eerste instantie houdt je de bandjes los en beloon je.
  • Is de hond ontspannen dan kun je de bandjes langzaamaan strakker trekken. Blijf belonen.

Stap 5: Het dragen van de muilkorf

  • Combineer de favoriete activiteiten (bijvoorbeeld wandelen) van je hond met het dragen van de muilkorf en beloon in eerste instantie vaak en veelvuldig maar vergroot later het interval tussen de beloningen langzaam.
  • Doe de muilkorf training in het begin kort (enkele minuten) en bouw dit langzaam op. Blijf belonen.
  • Het is belangrijk om de muilkorf niet alleen tijdens stressvolle gebeurtenissen te dragen! Houdt de muilkorf positief door het dragen ervan regelmatig te combineren met leuke gebeurtenissen (spel, wandelen, belonen).

Het is belangrijk dat de hele training en het dragen van een muilkorf positief is. Stop altijd als de hond gestrest of angstig wordt!
Een goede video over muilkorftraining vind je hier.

De Baskerville muilkorven zijn bij meerdere online webshops te bestellen. Bijvoorbeeld bij Zooplus.nl, Bol.com of Medpets.nl

Maattabel aanschaf Baskerville muilkorf

Maat

Lengte

Neusomtrek

Maat 1 ca. 6 cm ca. 22 cm
Maat 2 ca. 7,5 cm ca. 26,6 cm
Maat 3 ca. 8 cm ca. 28 cm
Maat 4 ca. 9 cm ca. 31,4 cm
Maat 5 ca. 12 cm ca. 35 cm
Maat 6 ca. 13 cm ca. 41 cm
Terug naar Columns