Nieuws

Verslag Roemenië

09-10-2018

Afgelopen week zijn drie leden van ons team: Jos, Petra en Annelieke afgereisd naar het oosten van Roemenië. Zij hebben daar gedurende een week zwerfhonden gesteriliseerd en gecastreerd bij stichting GOZH (Geef Om Zwerfhonden).

Verslag van dierenarts Jos Wolters:

“Stichting GOZH zamelt hulpgoederen in voor zwerfhonden in Roemeense asielen.  Via Gerda Kluun, voorzitter van de stichting, werden wij, Annelieke, Petra en Jos, gemotiveerd om daar een week te gaan steriliseren en castreren. Aangezien alle teamleden dit een goed project vonden, besloten we om als praktijk ook ons steentje bij te dragen. Het afgelopen jaar heeft Dierenkliniek De Arker geld ingezameld met de tasjes-actie en met de Open Dag. Van dit geld zijn materialen en medicijnen aangeschaft om de operaties te kunnen uitvoeren. Aan alles moest worden gedacht, van hechtdraad tot operatiehandschoenen en pijnstilling. Alle medische goederen werden vervolgens per auto naar Roemenië gebracht.

Eenmaal aangekomen werden we hartelijk ontvangen en naar plek van bestemming gebracht. We bezochten daar de opvang voor zwerfhonden. In deze opvang zijn zo’n 1200 honden gehuisvest. Zwerfhonden zijn een groot probleem in Roemenië. Drie miljoen dieren zwerven daar op straat in de hitte van de zomer en vrieskou van de winter. Veel honden worden er aangereden en meestal achtergelaten langs de kant van de weg, een ronduit slechte levenssituatie. De zwerfhonden worden gevangen en gebracht naar de opvang, waar ze gehuisvest en gevoerd worden. Een grote uitdaging om dagelijks 1200 honden te voeden, terwijl het budget beperkt is. Ook worden veel dieren gebracht/ gedumpt door eigenaren. De meeste dieren verblijven de rest van hun leven in deze opvang en enkelen worden geadopteerd. Mensen in Roemenië nemen vrijwel alleen maar een rashond als gezelschapsdier en geen zwerfhond.

In de opvang hebben we de operaties uitgevoerd in een ruimte die we hebben ingericht als operatiekamer. We hadden niet de beschikking over zuurstof of gasnarcose, waardoor we iets anders te werk moesten gaan dan we gewend waren. Het vergde enige improvisatie. In een week hebben we veel sterilisaties en castraties kunnen uitvoeren. Hierdoor wordt voorkomen dat de dieren zich voortplanten in de opvang en kunnen ze eventueel geadopteerd worden. In de opvang waren ook enkele zieke honden die we hebben behandeld.

Naast de lange, intensieve dagen was er gelukkig ook tijd voor enige ontspanning. We hebben aan de cultuur van het land kunnen ruiken en iets van de omgeving gezien. De provincie Moldavië in Roemenië behoort tot een van de armste gebieden in Europa. Het contrast tussen arm en rijk is er groot. Zo zijn er veel huizen zonder riolering of waterleiding en kom je op de wegen regelmatig paard en wagen tegen. De mensen werken er hard, maar  zijn er gastvrij en waren erg enthousiast dat wij als westerlingen hun land kwamen bezoeken.

We zijn een mooie ervaring rijker en het is fijn om iets te kunnen doen voor de samenleving en de dieren daar. We hebben dit kunnen doen door de donaties van vele klanten (o.a. door het kopen van een tasje) , sponsoring door onze kliniek en paardenarts Jos Hofma. Het werk van stichting GOZH gaat natuurlijk gewoon door en geld is nodig. De bedrukte tasjes blijven we verkopen aan de balie. Wilt u meer weten over de stichting? Ga naar www.gozh.nl.

Fotoverslag:

fg