Nieuws

Hoe verzorg ik de vacht van mijn hond/kat?

01-05-2019

Wij krijgen veel vragen over vachtverzorging, zoals hoe vaak moet ik mijn hond/kat kammen? En met welke kam? Lees hier onze adviezen.

De rui-periode gaat van start!

Van maart tot ongeveer eind juni kunt u rekenen op veel losse plukken haar in huis. Dit is een natuurlijk proces waar we helaas niets anders aan kunnen doen dan het doorstaan! De haarcyclus kent een periode van groei, rust en vernieuwing die gericht werkt omdat de dagen langer worden en dus meer lichtintensiteit. Dit is het moment voor de haar om te vernieuwen, de nieuwe haar groeit waardoor de oude haar uit het haarzakje wordt gegooid!

Elke honden- of kattenvacht bestaat uit dekharen en onderwol. De dekhaar is glanzend en glad, de wolhaar is dun en donzig. De onderwol is vaak een bron van problemen voor veel honden/katten omdat het de eigenschap heeft om snel in de klit te schieten of zelfs te vervilten. Vaak wordt er gezegd en gedacht dat een wollige vacht flink uitgedund moet worden, echter dit heeft een schadelijk effect op de huid en haarzakjes.

Hoe vaak moet ik mijn hond/kat kammen?

Hoe vaak je je dier moet borstelen hangt van de vacht van je hond/kat af. Kortharige dieren hoeven in principe niet gekamd te worden, mits zij hun vacht goed verzorgen. Ziet u echter regelmatig klitten,  dan is regelmatig kammen wel belangrijk.

Dieren met een (half)lange vacht, dienen regelmatig (paar keer per week) gekamd te worden. Controleer de vacht wel dagelijks op klitten met uw vingers.

Welke kam voor welke vacht?

Er zijn 3 belangrijke regels tijdens de vachtverzorging van uw hond of kat:

1. Weet welk haartype jouw dier heeft: langhaar/ halflanghaar of korthaar.

De slickerborstel is ideaal voor kortharige dieren.
De grove kam gebruik je vooral bij de (half) langharige hond of kat! In april/mei bij ons in de actie. 
Dit zijn de basis benodigdheden voor vachtverzorging van honden en katten.

2. Gebruik goed materiaal:

 • Absoluut nodig is de grove kam. De grove kam is van metaal (zonder plastic/ handvat). Hiermee kun je plaatselijk klitten opsporen in de vacht en voorzichtig uitkammen of uitpluizen.
 • Slickerborstel, deze borstel mag wekelijks gebruik worden om de losse haren makkelijk te verzamelen vanaf maart/ april tot de dagen weer korter worden.

3. Gebruik het materiaal op de juiste manier:

 • Kam rustig met de grove kam en pak daarbij kleine stukjes tegelijk.
 • Neem de tijd. Haasten heeft geen zin.
 • Trek niet te hard met de kam door de vacht.
 • Wissel de fijne plekken af met de plaatsen waar de hond/kat het niet al te leuk vindt (broek en buik is vaak een vervelende plek voor katten).
 • Laat uw dier wennen aan de handeling van kammen. Begin met 5 minuten kammen en bouw het langzaam uit.
 • Bij twijfel vraag het na aan de honden- of kattentrimster!

Wat is de juiste manier van vachtverzorging?

 1. Bekijk welk soort vacht jouw hond of kat heeft, zoals veel/weinig onderwol, korthaar/langhaar.
 2. Controleer dagelijks de vacht van uw dier op klitten door te aaien en voelen met de vingers.
 3. Met de grove kam kunt u de vacht plaatselijk doorkammen waar nodig. Oppervlakkige kleine klitten kunnen nog uitgekamd worden. Grotere klitten kunt u voorzichtig wegknippen (let op dat je niet in de huid knipt).
 4. Let ook op de leeftijd van jouw kat, oudere katten kunnen zichzelf vaak minder goed wassen.

Advies op maat voor uw dier

Wilt u een passend advies over de vachtverzorging van uw dier? Dan adviseren wij u contact op te nemen met een honden- of kattentrimster. Vraag bij twijfel altijd om advies. De vacht, huid en haarzakjes hebben namelijk veel te lijden onder veel borstelen en kammen met het verkeerde materiaal.

Heeft u vragen over de vachtverzorging van uw kat. Dan kunt u contact opnemen met Hennie Schuit van de kattentrimbus (hennie@kattentrimbus.nl).

Actie in april/mei

Heeft u een langharige of half-langharige hond/kat? Of heeft uw dier regelmatig klitten in de vacht?  Dan is het belangrijk om regelmatig te kammen.

Helaas doen de meeste borstels en kammen meer kwaad dan goed.
Wij adviseren u de grove kam aan te schaffen (tevens geadviseerd door trimmers!).

In april/mei bij ons in de actie. OP = OP!

 

 

 


* Dit artikel is samengesteld in samenwerking met Hennie Schuit van de Kattentrimbus.