Orthopedie

Orthopedie

In onze praktijk kunt u terecht voor eerste- en tweedelijns orthopedie.

De orthopedie omvat aandoeningen aan de botten, gewrichten, spieren en pezen. Uitgebreid kreupelheidsonderzoek, officiële heup- en elleboogfoto’s en diverse orthopedische operaties behoren tot de mogelijkheden. Bovendien bieden wij voor honden met artrose een uniek artroseprogramma.

Als uw dier een orthopedisch probleem heeft, wordt er gestart met een uitgebreid klinisch onderzoek. Om een definitieve diagnose te stellen is het vaak nodig om röntgenfoto’s te maken. De uitslag van de röntgenfoto’s wordt doorgaans direct met u besproken. Soms is het nodig de röntgenfoto’s naar een specialist radioloog te verzenden ter beoordeling. Afhankelijk van de bevindingen wordt een behandelplan opgesteld. Dit kan variëren van medicatie, rust, fysiotherapie en (spalk)verband tot een orthopedische operatie. Wij bepalen samen met u wat voor uw huisdier en uw situatie de beste behandelingsmogelijkheid is.

Orthopedische operaties

Bij sommige orthopedische aandoeningen is operatief ingrijpen noodzakelijk.

De volgende orthopedische operaties worden regelmatig bij ons uitgevoerd:

  • Botbreuken herstellen door middel van plaatfixatie, pinnen of externe fixatie
  • Heupkopresectie
  • Herstel heupluxatie
  • Voorste kruisband operaties (TTA, etc).
  • Patellaluxatie
  • Pootamputatie

Meer specialistische operaties zoals gecompliceerde botbreuken, rug hernia operaties, etcetera kunnen worden uitgevoerd door een specialist chirurgie.

Knie patellaluxatie en voorste kruisband laesie:

                                                  

Dislocatie hakgewricht:

                                    

Revalidatie na een operatie

Na een orthopedische operatie zal een dier moeten revalideren. Voor een geslaagd eindresultaat is een goede revalidatie essentieel. Afhankelijk van het type operatie wordt een revalidatie advies gegeven. Voor honden bieden wij na een orthopedische operatie een traject aan in samenwerking met dierfysiotherapeute Sanny de With. Door middel van oefeningen gericht op beweeglijkheid, kracht en coördinatie van de gewrichten en spieren, krijgt u uw hond zo snel mogelijk weer in vorm.

Professionele begeleiding voor de artrose patiënt

Gewrichtsslijtage of artrose komt met name bij oudere honden en katten veel voor. Artrose veroorzaakt stijfheid en pijn. Als door de dierenarts bij uw dier de diagnose artrose is vastgesteld, wordt een behandelplan gemaakt. Voor een succesvolle behandeling van artrose is het vervolgens belangrijk om regelmatig de effecten van de behandeling te evalueren en waar nodig de behandeling aan te passen. Daarom bieden wij gratis professionele begeleiding door onze paraveterinairen in de vorm van het artroseprogramma.