DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Diagnostiek

Diagnostiek

Voor het vaststellen van de diagnose beschikt de kliniek over verschillende afdelingen en apparatuur.

Door onze zeer goed uitgeruste kliniek en moderne apparatuur kunnen wij bijna alle voorkomende diagnostiek in onze eigen kliniek uitvoeren. Voor de meeste onderzoeken geldt dat u als eigenaar bij het onderzoek aanwezig kunt zijn zodat u uw dier op zijn gemak kan stellen en wij de bevindingen direct met u kunnen bespreken. Op deze pagina leest u de mogelijke middelen die wij kunnen inzetten voor het vaststellen van een diagnose.

Röntgenologie

Dierenkliniek de Arker beschikt over een digitaal röntgenapparaat. Röntgenfoto’s worden onder andere gebruikt voor het diagnosticeren van bot- en gewrichtsafwijkingen, luchtwegaandoeningen en problemen in de buik- en borstholte. Indien nodig kunnen de röntgenfoto’s worden beoordeeld door een specialist radioloog.

Röntgenfoto’s van het gebit

Voor de tandheelkunde beschikken wij over een speciaal digitaal dentaal röntgenapparaat. Tijdens de inspectie van een gebit kan alleen het zichtbare gedeelte (de kroon) van het gebitselement en het tandvlees beoordeeld worden. Bij een hond/kat is slechts zo’n 1/3e deel van het gebitselement te beoordelen met het blote oog. Met het maken van dentale röntgenfoto’s wordt het gehele element (inclusief de wortels) en het omliggende weefsel in beeld gebracht. Veel gebitsproblemen bij hond en kat spelen zich af rondom de wortels van een element: de mogelijkheid tot het maken van dentale röntgenfoto’s is dan ook onmisbaar voor een goede tandheelkundige behandeling!

Echografie

De kliniek beschikt over een geavanceerd echoapparaat waarmee uitwendige en inwendige organen als blaas, prostaat, baarmoeder, milt, lever en nieren kunnen worden beoordeeld. Door onder andere de vorm, structuur en afmetingen van de organen te beoordelen kunnen afwijkingen worden vastgesteld. Ook wordt voor het vaststellen en controle van dracht echografie gebruikt. Tevens kunt u bij onze kliniek terecht voor het maken van hartecho’s. Het maken van een echo is niet pijnlijk en kan bij het wakkere dier worden uitgevoerd tenzij het dier erg onrustig is.

Endoscopie / laparoscopie

Een endoscopie (letterlijk binnenin kijken) is een onderzoek van het inwendige van het dier. Middels een scoop, voorzien van lichtbron en camera, kan in diverse organen gekeken worden, kan een operatie uitgevoerd worden of kunnen biopten worden afgenomen. Wij hebben de beschikking over diverse starre en flexibele scopen. Endoscopie is mogelijk op diverse plaatsen:

  • Neusholte
  • Oren
  • Keel, luchtpijp en bronchiën (luchtwegen)
  • Slokdarm, maag en dunne darm
  • Dikke darm en rectum
  • Buikholte
  • Borstholte

Voor het onderzoek van het maagdarmkanaal wordt gebruik gemaakt van een flexibele scoop. Met de scoop wordt de binnenzijde van het maagdarmkanaal in beeld gebracht en kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord. Vaak worden biopten (stukjes weefsel) afgenomen en opgestuurd voor histologisch onderzoek. Endoscopie van het maagdarmkanaal kan helpen bij de diagnose van problemen als chronisch braken en diarree. Ook wordt endoscopie regelmatig gebruikt om vreemde voorwerpen uit het maagdarmkanaal te verwijderen.

Laparoscopie

Bovendien beschikt de praktijk over een laparoscoop van Storz om in de buikholte van het dier te opereren, afwijkingen aan de organen op te sporen en eventueel weefselmonsters af te nemen. Een veel uitgevoerde operatie in de praktijk is de laparoscopische sterilisatie. Hierbij worden de eierstokken van een teef verwijderd via een kijkoperatie. Meer informatie kunt u lezen bij laparoscopische sterilisatie.

ECG

Bij Dierenkliniek de Arker is het mogelijk om een elektrocardiogram (hartfilmpje, ECG) te laten maken. Een ECG toont de elektrische activiteit van het hart en hiermee kunnen eventuele aanwezige hartritmestoornissen worden gediagnosticeerd. Het maken van een ECG is niet pijnlijk en kan over het algemeen bij het wakkere dier worden uitgevoerd. Het dier wordt aangesloten op de elektrodes en dient enkele minuten op de zij te liggen. Bij honden gaat dit vaak probleemloos, katten laten wij eventueel rechtop zitten. U kunt aanwezig zijn bij het onderzoek om uw huisdier op zijn gemak te stellen.

Bloeddrukmeting

Ook honden en katten kunnen een te hoge bloeddruk (hypertensie) hebben. Vooral bij de oudere kat komt hypertensie regelmatig voor. Veel katten met nierfalen en schildklierproblemen hebben een verhoogde bloeddruk. Een hoge bloeddruk is gevaarlijk want het kan schade aanbrengen aan ogen, hersenen, hart en nieren. Door tijdig een hoge bloeddruk op te merken, kan medicatie worden gestart en schade aan de organen worden voorkomen. Bij een bloeddrukmeting wordt een opblaasbare manchet om de staart of om de voorpoot geplaatst. Een bloeddrukmeting is niet pijnlijk en u kunt als eigenaar bij het onderzoek aanwezig zijn en uw dier op zijn gemak te stellen. Omdat met name bij katten de bloeddruk door stress omhoog gaat, hebben wij een speciale ruimte waar de kat tot rust kan komen voorafgaand aan de bloeddrukmeting.

Oogboldrukmeting

In onze kliniek is het mogelijk om de oogboldruk te meten. Met de TonoVet kunnen we pijnloos en zonder verdoving de oogboldruk van uw dier meten. Het meten van de oogboldruk is belangrijk bij o.a. dieren verdacht van glaucoom, bij oog- of koptrauma en bij oudere dieren. Een verhoogde oogboldruk (=glaucoom) is een ernstige aandoening die kan leiden tot blindheid. Regelmatige controles van de oogdruk zijn dan noodzakelijk.

Laboratoriumonderzoek

Uitgebreide bloedanalyse apparatuur

Dierenkliniek de Arker beschikt over diverse geavanceerde bloedanalyse apparatuur. Dankzij deze uitgebreide ‘in huis’ diagnostiek kunnen wij vrijwel alle voorkomende onderzoeken in de praktijk uitvoeren en hebben wij binnen korte tijd de uitslag. Hierdoor is het vaak mogelijk direct met een behandelplan te starten. Voor enkele specifieke bepalingen dient een bloedmonster naar een extern laboratorium verzonden te worden.

Urine- en ontlastingsonderzoek

In ons lab wordt regelmatig urineonderzoek en ontlastingsonderzoek uitgevoerd. Met urineonderzoek kunnen aandoeningen zoals blaasontsteking, blaasgruis en suikerziekte worden vastgesteld. Ook kan met urineonderzoek aanwijzingen worden gevonden voor een nierprobleem. Wij kunnen u adviseren op welke manier u het makkelijkste urine kunt opvangen bij uw huisdier.

Ontlastingsonderzoek wordt veelal toegepast bij klachten als diarree of vermageren. Onder de microscoop controleren wij de ontlasting op de aanwezigheid van wormeieren en/of parasitaire infecties zoals coccidiose. Met behulp van een sneltest kunnen we aantonen of uw dier besmet is met de darmparasiet Giardia. Ook kan bij uw gezonde huisdier door middel van een ontlastingsonderzoek worden bepaald of ontwormen noodzakelijk is.

Microscopisch onderzoek

We maken gebruik van de microscoop bij urine- en ontlastingsonderzoek. Bij huid- en oorproblemen wordt echter ook veel gebruik gemaakt van microscopisch onderzoek. Door huidafkrabsels onder de microscoop te bekijken controleren we op parasieten. Ook worden er regelmatig kleuringen gemaakt van huidpreparaten om ontstekingscellen, bacteriën en gisten beter zichtbaar te maken. Ook kunnen wij in ons uitgebreid laboratorium indien nodig een schimmelkweek inzetten.

Cytologie

Met cytologisch onderzoek worden cellen onder de microscoop onderzocht. Dit is een belangrijk onderzoek bij de diagnose van kanker en andere abnormaliteiten van het lichaam. Met een dunne naald worden cellen uit een verdachte massa (bult) gehaald. Vervolgens worden deze op een glaasje uitgestreken, gedroogd en gekleurd. Onder de microscoop kan vervolgens beoordeeld worden of er tumorcellen aanwezig zijn en zo ja welk type. In veel gevallen worden de preparaten ook naar een specialist patholoog opgestuurd ter beoordeling.

Terug naar Onze diensten