Nieuws

November is diabetesmaand

01-11-2020

14 november is Wereld Diabetes Dag. Tijdens Wereld Diabetes Dag wordt er aandacht en begrip gevraagd voor diabetes mellitus (suikerziekte) en de enorme toename van deze ziekte. Dit is niet alleen bij de mens zo. Suikerziekte komt ook regelmatig voor bij huisdieren. Wij willen u alert maken op de symptomen van suikerziekte en deze maand kunt u extra voordelig uw dier laten testen op suikerziekte.

Wat is diabetes mellitus of suikerziekte?

Suikerziekte (oftewel diabetes mellitus) is een aandoening waarbij de glucose (suiker) concentratie in het bloed continu verhoogd is. Normaal gesproken zorgt het in de alvleesklier geproduceerde insuline voor opname van dit glucose in de weefsels. Wordt er te weinig insuline geproduceerd of reageren de cellen niet meer goed op dit insuline, dan wordt het glucose niet meer opgenomen. De organen komen daardoor suiker tekort, terwijl suiker zich ophoopt in het bloed. Dit is schadelijk voor de gezondheid van uw hond of kat!

Komt het veel voor bij onze huisdieren?

Er wordt geschat dat 1 op de 200 katten, en zo’n 1 op de 500 honden in Nederland, suikerziekte hebben. Een behoorlijk aantal en volgens deskundigen nemen deze aantallen toe.

Hoe kan ik de ziekte herkennen bij mijn dier?

Veel voorkomende symptomen bij honden en katten met suikerziekte zijn:

  • Overmatig dorst
  • Veel plassen
  • Gewichtsverlies ondanks goede eetlust
  • Verminderde activiteit / meer slapen
  • Dunnere, drogere of doffe vacht

Test uw dier in november extra voordelig op suikerziekte

Vertoont uw hond of kat een van bovengenoemde symptomen? Dan is het tijd om actie te ondernemen en uw dier op suikerziekte te laten controleren.

In november kunt u bij ons gratis de urine van uw hond of kat controleren op suiker. Bovendien kost het bepalen van de glucose waarde in het bloed deze maand slechts € 12,50. Op deze manier hopen wij dat dieren met suikerziekte eerder gediagnosticeerd worden en daardoor succesvol behandeld kunnen worden.

Hoe verzamel ik urine?

Bij de hond: houd een bakje/potje of oude pollepel onder de straal als de hond is begonnen met plassen. U kunt bij de balie een gratis urinepotje ophalen.
Bij de kat:  met Katkor korrels, verkrijgbaar bij de praktijk, kunt u gemakkelijk en goed urine verzamelen van uw kat.

Behandeling van suikerziekte

Suikerziekte is een chronische aandoening die helaas niet te genezen is. Toch is de ziekte in het algemeen goed te behandelen; zeker bij een snelle diagnose. De behandeling van suikerziekte bij honden of katten bestaat uit het toedienen van insuline en dieetmaatregelen. Naast de insulinebehandelingen is het ook belangrijk om de leefstijl van uw huisdier aan te passen.

Video: Herken suikerziekte

Video: behandeling van suikerziekte