Buiten openingstijden 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Curatieve zorg

Curatieve zorg

Met curatieve gezondheidszorg wordt de zorg bedoeld die gericht is op het herstel bij ziekte, dus de op genezing gerichte diergeneeskundige zorg. U kunt bij ons in de kliniek voor vrijwel alle curatieve zorg terecht.

Interne geneeskunde

Dit is het deel van de diergeneeskunde welke zich bezig houdt met het diagnosticeren en behandelen van ziekten van de inwendige organen. Voorbeelden van internistische problemen zijn: nierziekten, suikerziekte, schildklierafwijkingen, epilepsie, maag- en darmaandoeningen en hart- en longaandoeningen.

Dermatologie

Huidproblemen komen veel voor bij onze huisdieren. De huid is het meest omvattende orgaan van een zoogdier. Huidaandoeningen kunnen complexe oorzaken hebben, zoals parasieten, schimmels, bacteriën, gisten of een allergie. Binnen de kliniek zijn diverse diagnostische middelen mogelijk om de oorzaak van de huidklachten te achterhalen, waaronder uitgebreid microscopisch onderzoek, kleuringen, bacteriologisch onderzoek, schimmelkweek, allergietesten, speciale voeding en huidbiopten. Bij chronische huidklachten wordt er stap voor stap gewerkt om de oorzaak van de huidklachten te achterhalen en deze vervolgens te behandelen.

Orthopedie

In onze kliniek kunt u terecht voor eerstelijns orthopedie. De orthopedie omvat aandoeningen aan de botten, gewrichten, spieren en pezen. Uitgebreid kreupelheidsonderzoek, officiële heup- en elleboogfoto’s en diverse orthopedische operaties behoren tot de mogelijkheden. Voor het herstel van orthopedische patiënten werkt de kliniek samen met dierfysiotherapeute Sanny de With.

Oogheelkunde

Bij onze huisdieren komen verschillende oogaandoeningen voor. De meest voorkomende oogaandoening bij de hond en de kat is een conjunctivitis, hierbij is het bindvlies ontstoken veelal als gevolg van een infectie. Ook zien we regelmatig beschadigingen aan het hoornvlies veroorzaakt door trauma van buitenaf (kattenkrab, takje), ooglidtumoren, het optreden van ouderdomsstaar en rasspecifieke oogproblemen, zoals het naar binnen krullen van de oogleden (entropion) bij de Engelse Bulldog. Oogproblemen kunnen een spoedgeval zijn, neem bij twijfel altijd contact op met de praktijk.

Oncologie

De oncologie is de tak van de diergeneeskunde die zich bezighoudt met het opsporen en behandelen van tumoren. Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij onze huisdieren. Wij zijn aangesloten bij de Samenwerkende Diergeneeskundige Kankercentra (SDK), dit is een vereniging van dierenklinieken die zich speciaal hebben toegelegd op de behandeling van kanker. Een belangrijk onderdeel in de behandeling van een huisdier met kanker is het informeren van de eigenaar over de ziekte en over de mogelijke behandelingsmethoden ervan. De zorg voor uw huisdier en de kwaliteit van leven van het dier staan hierbij voor ons voorop. Meer informatie over onze expertise kunt u lezen bij oncologie.

Tandheelkunde

Gebitsproblemen komen veel voor bij honden en katten. Maar liefst 8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar en 2 op de 3 katten ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Het is daarom belangrijk om het gebit van uw huisdier goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren. In onze kliniek worden veel gebitsbehandelingen uitgevoerd door onze ervaren dierenartsen. Tijdens een gebitsbehandeling wordt met speciale apparatuur het tandsteen en tandplak van de gebitselementen verwijderd. Indien een tand of kies te erg is aangedaan wordt deze getrokken. Om te bepalen of een element getrokken moet worden en welke techniek hierbij het beste kan worden toegepast, kunnen wij gebruik maken van digitale dentale röntgenfoto’s. Tijdens de jaarlijkse controle zullen onze dierenartsen het gebit van uw dier controleren. Bovendien kunt u altijd bij ons terecht voor adviezen om het gebit van uw huisdier preventief gezond te houden.

Voor gebitsreiniging
Na gebitsreiniging

Bij konijnen en knaagdieren komen ook vaak gebitsproblemen voor. De tanden en kiezen van konijnen blijven het hele leven doorgroeien. Bij onvoldoende of verkeerde slijtage ontstaan er problemen, zoals haken op de kiezen of olifantstanden (= het doorgroeien van de voortanden). Dit kan er toe leiden dat het dier minder gaat eten of zelfs helemaal stopt met eten. Een behandeling door de dierenarts is dan noodzakelijk. Een konijn dat niet eet is namelijk een spoedgeval vanwege het risico dat de darmen stil gaan liggen. Ook bij cavia’s kunnen problemen ontstaan veroorzaakt door haken op de kiezen of te lange voortanden. De bij konijnen en knaagdieren voorkomende gebitsproblemen kunnen in onze kliniek behandeld worden.

Terug naar Onze diensten