Nieuws

Mei: vakantiemaand

01-05-2019

Mei staat in het teken van vakantie. Om zorgeloos op reis te kunnen, is het belangrijk dat de zorg voor uw huisdier goed geregeld is. Misschien blijft uw huisdier thuis met een oppas, of gaat hij/zij naar een pension of zelfs mee op vakantie. In alle gevallen is een goede voorbereiding belangrijk.

Mijn dier gaat naar het pension

Een pension is vaak een prima verblijfplaats voor uw huisdier. Maar aan een pensionbezoek zijn eisen gesteld. Zo dient uw huisdier jaarlijks gevaccineerd te zijn en behandeld tegen vlooien en wormen. Bovendien is voor honden die naar een pension gaan meestal de vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest genaamd) verplicht. De vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest kan op 2 manieren gegeven worden: via een injectie of via een neusdruppel. De dierenarts kan bepalen welke methode voor uw dier het meest geschikt is.
Voor katten kan naast de jaarlijkse vaccinaties de neusenting (Bordetella) vereist worden. Informeer bij uw pension welke eisen er gesteld worden.

Lees hier handige pensiontips:

 • Reserveer tijdig bij het dierenpension.
 • Voor de kat: kies bij voorkeur een pension waar geen honden zitten. Dit is voor de meeste katten een stuk prettiger.
 • Ga de vaccinatie-eisen en andere voorwaarden van het pension na.
 • Laat uw dier tijdig vaccineren; minimaal 4 weken voor pension bezoek.
 • Behandel tegen vlooien, teken en wormen.
 • Neem altijd uw eigen voer mee.
 • Geef duidelijke (schriftelijke) instructies als uw hond/kat medicijnen nodig heeft. Informeer bij reservering of dit mogelijk is.
 • Geef de pensionhouder het telefoonnummer van uw dierenarts of van iemand anders die gebeld kan worden, mochten er problemen zijn.

Mijn dier blijft thuis met een oppas

Sommige dieren, waaronder katten, maar ook vogels, konijnen en knaagdieren, hechten zich sterk aan hun eigen omgeving en voelen zich thuis daarom vaak het fijnst. Voor deze dieren heeft het de voorkeur om tijdens de vakantie een oppas aan huis te regelen. U kunt een goede bekende of goede buur op uw dier laten passen, maar er zijn ook bedrijven die een oppas voor u zoeken, zoals Nanny 4 Pets. Nanny 4 Pets matcht huisdiereigenaren en mensen die graag willen oppassen op een huisdier.

Bereid alles in ieder geval goed voor en laat heldere instructies voor de oppas achter. Maak goede afspraken met de oppas, o.a. hoe vaak de oppas moet langskomen, of de oppas een vergoeding krijgt, of het dier medicatie krijgt, wat te doen als het dier ziek wordt of wegloopt, etc.
Lees hier 8 tips voor een stressloze kattenoppas.

Mijn dier gaat mee naar het buitenland

Wettelijke eisen:

Elke hond, kat of fret die meegaat naar het buitenland heeft verplicht nodig:

 • Een officieel Europees dierenpaspoort
 • Een geldige vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid). Binnen de EU geldt dat deze vaccinatie tenminste 21 dagen voor vertrek moet worden toegediend.
 • Een transponder (identificatiechip)

Tevens gelden voor veel landen buiten Europa en voor bepaalde Europese landen, zoals Zweden en het Verenigd Koninkrijk, allerlei aanvullende eisen, denk hierbij aan bijvoorbeeld een verplichte wormenbehandeling, verbod van bepaalde rassen of zelfs een bloedonderzoek. Controleer daarom tijdig de invoereisen van uw eindbestemming én de landen waar u doorheen reist! Kijk hiervoor op www.licg.nl of neem contact op met onze praktijk.

Voorkom infecties:

In het buitenland komen andere parasieten voor dan in Nederland. Besmetting met een van deze parasieten kan ernstige gevolgen hebben voor uw huisdier, met zelfs dodelijke afloop. Gelukkig kunt u maatregelen nemen en uw dier tegen infectie beschermen.

Hartworm
Hartworm (Dirofilaria immitis) komt met name voor in Zuid-Europa, maar de laatste jaren schuift de grens steeds verder op naar het noorden. Besmetting van de hond of kat vindt plaats door een steek van een geïnfecteerde mug. Kleine larven groeien in de bloedbaan uit tot volwassen wormen die wel 15 cm lang kunnen worden waarna ze naar het hart en longslagaderen gaan en daar ernstige problemen geven. Katten zijn minder gevoelig voor infectie dan honden. De behandeling van een hartwormbesmetting is zeer risicovol en helaas niet altijd succesvol. Daarom geldt voorkomen is beter dan genezen! Preventie kan door middel van het geven van een ontwormtablet (werkzaam tegen hartworm) tijdens de vakantie en na thuiskomst.

Leishmaniose
Besmetting met de parasiet Leishmania vindt plaats als de hond gestoken wordt door een besmette zandvlieg. De ziekte komt voor in grote delen van de wereld, waaronder het Middellandse Zee gebied. Het klinisch beeld bij de hond is zeer divers, verschillende ziekteverschijnselen zijn mogelijk. Vaak worden er huidproblemen rond kop en ogen gezien en treedt er orgaanschade op. Bij katten worden nauwelijks problemen gezien.
De ziekte is vrijwel nooit helemaal te genezen, het dier blijft drager van de ziekte. Er zijn echter medicijnen waarmee de parasiet goed onderdrukt kan worden. Preventief kan bij de hond een spot-on middel worden toegediend of een speciale tekenband worden omgedaan als bescherming tegen de zandvliegen. Verder kunt u uw hond het beste na zonsondergang binnen houden, aangezien de zandvliegen dan het meest actief zijn. Ook is er een vaccin beschikbaar tegen Leishmaniose. Dit vaccin dient zeer ruim van te voren gegeven te worden. Neemt u voor meer informatie over dit vaccin contact op met de praktijk.

Door teken overgebrachte ziekten
Ook in het buitenland is bescherming tegen teken belangrijk. Honden kunnen net als mensen de ziekte van Lyme krijgen. Bovendien komen in het buitenland de door teken overgedragen infectieziekten Babesiose en Ehrlichiose voor. Het is dus erg belangrijk om uw hond te beschermen tegen teken. Hiervoor zijn verschillende producten beschikbaar, zoals een tablet, een pipet of een tekenband. Ondanks het feit dat een product tegen teken wordt gebruikt, is ons advies om uw huisdier regelmatig te controleren op teken en aangehechte teken tijdig te verwijderen.