Nieuws

Juli: voeding na castratie

01-07-2019

Juli is de maand van de voeding.

Na castratie is de hond of kat gevoeliger voor overgewicht, omdat de stofwisseling van het dier verandert. Zonder maatregelen kan dit leiden tot aanzienlijke gewichtstoename en daarmee verhoogde kans op gezondheidsproblemen. Na castratie adviseren wij daarom een speciale voeding voor uw dier.

Voedingsadvies voor de hond na castratie

Castratie bij de hond
Veel honden worden in Nederland gecastreerd. Reuen worden vaak gecastreerd als er sprake is van dominantie of hyperseksualiteit (rijgedrag). Bij teven levert sterilisatie op jonge leeftijd (medisch gezien ook castratie genoemd) belangrijke voordelen op voor de gezondheid van het dier. Zo kan het dier geen baarmoederontsteking meer ontwikkelen en de kans op kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd is aanzienlijk kleiner.

Maar wat heeft dit nu te maken met de voeding?
Na castratie is de hond gevoeliger voor overgewicht. Na castratie verandert de stofwisseling; de energiebehoefte daalt terwijl de hond tegelijkertijd de neiging krijgt om meer te gaan eten. Zonder maatregelen kan dit leiden tot aanzienlijke gewichtstoename en daarmee verhoogde kans op gewrichtsaandoeningen, blaasproblemen, diabetes, etc.

U kunt ervoor kiezen om uw hond minder van de normale voeding te geven. Dit moet dan zeker 30% minder zijn zodat hij of zij minder energie binnenkrijgt. Het gevaar is, los van het schooien en bedelen, dat uw huisdier tekorten krijgt aan belangrijke voedingsstoffen. Daarom is het beter om voeding te geven waarbij het energiegehalte is aangepast en daardoor geschikt is voor gecastreerde honden: de ‘Royal Canin Neutered’ lijn. Dit voer is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar passend bij de grootte van de hond.

Naast het aangepaste energiegehalte, bevat dit voer stoffen als glucosamine en chondroïtine ter ondersteuning van de gewrichten. Daarnaast wordt het hongergevoel tegengegaan door een verhoogd vezelgehalte en wordt de vetafbraak gestimuleerd. Het voldoet op deze manier precies aan de behoeften van een dier waarbij de hormoonhuishouding en stofwisseling is veranderd.

Voedingsadvies voor de kat na castratie

Castratie bij de kat
Ook voor poezen en katers geldt dat ze veelal gecastreerd worden. Vaak nog voor hun eerste levensjaar. Niet alleen om ongewenste nestjes te voorkomen, maar ook wegens de medische voordelen, zoals bij de poes een verminderd risico op melkkliertumoren. Bij de kater voorkomt castratie het sproeien in huis ter afbakening van het territorium. Bovendien vechten gecastreerde katers minder vaak en hebben ze minder de neiging om buiten te gaan rondzwerven. De levensverwachting van een gecastreerde kater ligt dan ook hoger dan van een ongecastreerde kater.

Voedingsadvies na castratie
Ook bij katten geldt dat hun stofwisseling verandert na een castratie waardoor ze snel last van overgewicht krijgen. Anders dan bij honden kun je dat bij katten niet gemakkelijk voorkomen door ze meer beweging te geven (een kat laat je doorgaans niet uit). Bovendien wordt een kat vaak juist minder actief!

Ook voor gecastreerde katten bestaat er een speciale voeding: de ‘Royal Canin Neutered Satiety Balance’. Deze voeding bevat een verlaagd energiegehalte en door speciale toevoegingen wordt de vetverbranding gestimuleerd en het verzadigingsgevoel verhoogd.

Actie: 50% korting op de eerste zak

Is uw hond of kat onlangs gecastreerd? Kom dan langs voor een zak voer uit de ‘Neutered’ lijn. U ontvangt eenmalig 50% korting op de eerste zak voeding. Voor de hond geldt deze actie op alle verpakkingen; voor de kat alleen op de 1,5 kg en 3,5 kg verpakking.