Nieuws

Herfsttips van uw dierenarts

08-10-2018

Het is herfst! Ondanks het prachtige nazomerweer, worden de nachten alweer kouder en de dagen korter. De bladeren veranderen van kleur en beginnen langzaam van de bomen te vallen. Waar moet u als diereigenaar opletten in deze periode?

Giftige paddenstoelen

Herfst zou de herfst niet zijn zonder mooie paddenstoelen in allerlei kleuren en vormen. Pas wel op, want sommige paddenstoelen zijn giftig! Laat uw hond daarom nooit paddenstoelen eten. Heeft uw hond wel paddenstoelen gegeten, maak een foto van de paddenstoel en neem direct contact met ons op.

Pas op voor eikels

Veel honden spelen met eikels of eten ze in de herfst. Dit is sterk af te raden! Aangezien in eikels een giftige stof zit, genaamd looizuur. Looizuur veroorzaakt hevige buikkrampen, vaak in combinatie met braken en diarree. Ook kunnen eikels, dennenappels en kastanjes voor verstopping zorgen als deze in het geheel worden doorgeslikt. Zo’n verstopping kan vaak alleen worden verholpen middels een operatie.

Stokken

Veel honden vinden het leuk om met takken te spelen of te lopen. In de herfst waaien er takken van de bomen af, die gemakkelijk splinteren. Laat uw hond dus liever niet met stokken lopen/spelen, aangezien zij voor problemen kunnen zorgen in de bek (abcessen), maag en darmen.

Teken en vlooien

Ook in de herfst zijn er teken actief, blijf uw hond of kat dus goed controleren. Daarnaast kunnen vlooieninfecties bij uw huisdier het hele jaar voorkomen. Ons advies: behandel uw hond of kat preventief tegen zowel vlooien als teken.

Herfstmijt

Wanneer uw hond last heeft van jeuk na een wandeling of uw kat nadat hij/zij buiten is geweest, is het belangrijk om goed te letten op tekenen van de herfstmijt (ook wel oogstmijt genoemd). Dit zijn kleine oranje mijten (feloranje speldenknopjes) die je met het blote oog kunt zien. Door te bijten veroorzaken ze jeuk en kunnen kleine korstjes en bultjes ontstaan. Voor behandeladvies kunt u contact opnemen met onze kliniek.

Donker

Zorg dat uw hond goed zichtbaar is in het donker voor het verkeer. Dit voorkomt ongelukken. Er zijn speciale lichtgevende halsbanden bij ons te koop.

Zwemmen

Het kan een heerlijke herfstdag zijn, met warme temperaturen maar vergeet niet dat het water vooral in de nachten heel erg in temperatuur daalt! Het afkoelen van het water gaat sneller dan het opwarmen, dus zorg dat de hond ook na het zwemmen in beweging blijft. Anders is het het beste om hem af te drogen, de kans op spierpijn door het ijskoude water neemt dan ook af. Een andere mogelijkheid is de spieren goed te masseren.

 

fg