Columns

Wat te doen bij vuurwerkangst?

De hele maand december is er buiten weer veel geknal. Veel huisdieren reageren daar erg nerveus op. De jaarwisseling is voor hen dan ook geen pretje. Er zijn diverse middelen (o.a. medicatie) om uw dier minder angstig te maken. Lees hier onze tips wat te doen als uw hond of kat angst voor vuurwerk heeft.

Angst voor vuurwerk

Angst is op zich een natuurlijke respons om te overleven in gevaarlijke situaties. Vrijwel elk dier zal reageren op het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier echter gevoeliger voor dan het andere.

Vuurwerkangst kan, met name bij honden, ieder jaar extremer worden. Bovendien kan het zich makkelijk uitbreiden (= generaliseren) naar angst voor onweer en andere harde geluiden die op vuurwerk lijken. Uw dier kan zelfs door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken uiteindelijk een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen.

Gedrag diereigenaar

Vuurwerkangst kan versterkt worden als u als baasje zelf schrikt van het vuurwerk, of als u uw hond, die angstig reageert na een knal, een beloning’ geeft door middel van aandacht, aanhalen of zelfs koekjes te geven.
Ons advies is: probeer altijd ongewenst angstig gedrag te negeren, wat u wel mag doen is uw huisdier troosten. Dit wil zeggen: niet aaien en extra aandacht geven, maar er gewoon zijn voor uw dier en hem/haar bijvoorbeeld bij u laten zitten.

Tips voor de jaarwisseling:

 • Laat uw hond overdag op een rustige locatie extra lang uit (altijd aangelijnd), zodat de hond lekker moe is. Tijdens het uitlaten kunt u uw hond afleiden met een speeltje-met-geluid; zo leert hij om op u te letten en niet op zijn omgeving.
 • Doe het kattenluikje in de middag van oudejaarsdag dicht en houd uw kat binnen.
 • Geef uw dier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint, bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletje.
 • Sluit de gordijnen zodat uw huisdier het vuurwerk niet kan zien.
 • Zet eventueel TV of radio aan (geen programma’s met harde geluiden).
 • Laat uw dier een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden. Houdt ramen en deuren dicht. Lees hier meer over het maken van een geschikte, veilige plek voor uw hond of kat.
 • Probeer zelf rustig te blijven.
 • Laat een angstig dier niet alleen.
 • Beloon uw dier royaal bij gewenst gedrag, oftewel geen vertoon van angstgedrag op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken. Dit kan door middel van voer, spel of aandacht.
 • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren, om problemen met aangeleerd angstgedrag te voorkomen. Uw hond wordt sowieso al gesteund simpelweg door er te zijn, of preventief af te leiden en samen te spelen. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te komen zitten, laat hem dan daar gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid toespreken en aaien als hij zit te rillen van angst.

Aanpak vuurwerkangst

Vuurwerkangst verminderen betekent zowel een korte- als lange termijn aanpak.

Lange termijn aanpak
De lange termijn aanpak kan bestaan uit middelen zoals:

 • Gedragstraining / gedragstherapie
 • Trainen met een cd
 • Zylkene® is een natuurlijk product (voedingssupplement)
 • Royal Canin Calm Diet®
 • Rustgevende verdampers die feromonen bevatten
 • Thundershirt

Korte termijn aanpak
Voor de korte termijn zijn er in onze kliniek ondersteunende middelen beschikbaar om de onrust te onderdrukken. Dit is bij een angstig dier heel belangrijk om om verder trauma te voorkomen. Zonder angst-verlagende middelen wordt de jaarwisseling namelijk weer als trauma ervaren en verergert het probleem.

De korte termijn aanpak kan bestaan uit:

 • Adaptil tabletten; dit is een natuurlijk voedingssupplement, te gebruiken bij de hond. De smakelijke tabletten zijn ontwikkeld om snel te werken (binnen 2 uur). Ideaal voor tijdelijke stressvolle situaties zoals vuurwerk. De tabletten werken niet verdovend.
 • Sileo gel; dit is een medicijn met angstremmende werking. Het kan alleen bij honden gebruikt worden. Sileo is een gel welke in het wangslijmvlies (in de bek dus) met een spuit wordt ingegeven. Let wel op dat de Sileo niet ingeslikt mag worden; het middel wordt opgenomen via het wangslijmvlies. Voor deze medicatie geldt: raadpleeg eerst uw dierenarts voordat u dit medicijn toedient aan uw huisdier.

Vuurwerkspreekuur: gratis advies voor uw hond

Zoals u kunt lezen, zijn er diverse middelen om uw dier minder angstig te maken. De diverse behandelingen werken bij de ene hond beter dan de andere. Het is dan ook belangrijk om voor uw dier een eigen advies te krijgen.

Daarom bieden wij het vuurwerkspreekuur. Op het vuurwerkspreekuur krijgt u gratis vuurwerkadvies van paraveterinair Petra de Haan of dierenarts Sonja van Straten, passend bij uw dier en uw situatie.

Hoe gaat dit in zijn werk? Lees hier de voorwaarden.

Wij wensen u en uw huisdier(en) een rustige jaarwisseling!