Columns

Voorkom reisziekte bij uw hond

Wanneer u op reis gaat en een hond heeft die snel “wagenziek” wordt, dan kunt u het beste preventieve medicatie gebruiken om ervoor te zorgen dat hij zich beter voelt en samen met u probleemloos van de reis kan genieten.

Reisziekte

Reisziekte is een veel voorkomende aandoening bij honden van alle leeftijden. Marktonderzoek laat zien dat 1 op de 6 honden (17%) last heeft van reisziekte. Pups en jonge honden lijken vatbaarder te zijn. Bij sommige honden blijft het een levenslang probleem, maar het kan ook zijn dat het met de jaren minder erg wordt en dat de hond er overheen groeit.

Symptomen van reisziekte

Symptomen van reisziekte bij honden zijn: braken, misselijkheid, kwijlen, rusteloosheid, angst en trillen. Deze symptomen zorgen voor een ongemakkelijke en stressvolle reis voor zowel het dier als de eigenaar.

Oorzaak van reisziekte

Reisziekte (als gevolg van transport in een voertuig, meestal een auto) is een belangrijke oorzaak van braken bij honden. Het mechanisme dat reisziekte veroorzaakt is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat de combinatie van “ongecontroleerde” voortbeweging zoals meerijden in een auto en stress/onrust zeer sterke misselijkheid kan opwekken en braken kan veroorzaken.

Reisziekte kan zich voordoen bij iedere vorm van transport.

Reisziekte voorkomen bij uw hond

Reisziekte kan gemakkelijk worden voorkomen door een medicijn dat speciaal voor honden is ontwikkeld en dat, zonder uw hond suf te maken, de verschijnselen van reisziekte effectief en langdurig blokkeert. Dit verschaft u de flexibiliteit en mobiliteit om samen met uw viervoeter van de vakantie te kunnen genieten.

Het diergeneesmiddel blokkeert de signalen naar de hersenen die het braken veroorzaken. Het middel is effectief in tot 93% van de gevallen, kan 1 tot 10 uur voor de reis in tabletvorm toegediend worden en is gedurende minimaal 12 uur werkzaam. Vraag uw dierenarts naar meer informatie over dit product.
Gedurende de maand mei kunt u dit middel met 25% korting bij ons aanschaffen!

Aanvullende tips voor onderweg

  • Geef uw hond tijdens de reis frisse lucht door de ramen een beetje open te zetten
  • Rijd voorzichtig en voorkom onnodig remmen en optrekken
  • Zorg ervoor dat het niet te warm of te koud is in de auto (honden kunnen hun lichaamstemperatuur niet zo snel aanpassen)
  • Neem regelmatig een pauze zodat uw hond even rond kan wandelen en wat water kan drinken
  • Vermijd stress zoveel mogelijk tijdens de reis. Honden onthouden positieve ervaringen langdurig en gaan vrolijk mee op een volgende reis.

Begin met oefenen op jonge leeftijd

Gedragstraining in de auto is voor een jonge hond ook belangrijk. Probeer ervoor te zorgen dat de hond de auto met iets leuks associeert, omdat stress en angst twee belangrijke factoren zijn die bijdragen aan wagenziekte. Veel honden zijn nog pup wanneer ze voor de eerste keer op pad gaan met een auto. Laat ze geleidelijk wennen aan de auto gedurende korte periodes, desnoods eerst met de motor uit. Later kunt u de motor aanzetten en ten slotte kunt u steeds langere stukjes gaan rijden.