Nieuws

Anaalzak problemen?

05-10-2017

Anaalzak problemen bij onze huisdieren, wat kunnen wij er aan doen?

Anaalzak problemen bij onze huisdieren, wat kunnen wij er aan doen?

Veel honden hebben wel eens last van anaalzakproblemen, bij katten is het vrij zeldzaam maar wordt het ook zo nu en dan gezien.

De anaalzakken zijn zakken, ook wel anaal klieren genoemd, die liggen aan de linker en rechterzijde van de ingang van de anus. Het zijn twee zakken die uitmonden in de uitgang van de anus en dienen als een reservoir voor anaalkliervloeistof, welke wordt uitgescheiden met de ontlasting. De anaalkliervloeistof heeft een sterke en zeer onprettige geur voor mensen. De voorouders van de hond, de wolf, gebruikt deze anaalklier vloeistof om zijn territorium af te bakenen. De anaalzakken van de hedendaagse gedomesticeerde hond hebben eigenlijk geen functie meer.

De meest voorkomende problemen die gezien worden bij anaalzakken, zijn de overvulde of verstopte anaalzakken. De anaalzakken raken verstopt en overvuld, waardoor zij irriteren en pijn doen. De hond zal jeuk hebben bij de staart: veel likker of bijten rond de achterhand en anus, vaak zullen zij met de kont over de grond schuren (sleetje rijden) en soms ruikt de eigenaar de typische doordringende anaalklieren lucht. Het is niet geheel duidelijk waarom honden overvulde anaalzakken krijgen, maar soms wordt het gezien na een voerwisseling. Ook worden anaalzak problemen vaker gezien bij kleine honden rassen dan bij grote, waardoor er waarschijnlijk een genetische aanleg voor zal zijn in bepaalde rassen.
Het legen van de anaalzakken door uw dierenarts zal vaak afdoende zijn, maar soms komt het probleem terug. Bij zeer vaak terugkomende geïrriteerde en overvulde anaalzakken, wordt in sommige gevallen gekozen voor een operatie waarbij de anaalzakkenn worden verwijderd.

U kunt zich voorstellen dat de anaalzakken zich bevinden in een omgeving waar zich zeer veel bacteriën vinden. Daarom kan er in sommige gevallen een anaalzakontsteking of zelfs een anaalzakabces ontstaan. Bij een ontsteking zal er pus en bloed komen uit de anus, maar bij een abces komt er een bult in de huid onder de anus waar uiteindelijk pus en bloed uit zal komen. Dit is vaak zeer pijnlijk, en uw huisdier kan er behoorlijk ziek van zijn. Openen en spoelen van de anaalzakken of het abces en een antibioticum kuur zijn minstens noodzakelijk.

Bij oudere dieren wordt een enkele keer een kwaadaardige ontaarding gezien van de anaalzakken. Ook hierbij kan één van de anaalzakken vergroot zijn, maar kunnen andere problemen eerder opvallen, bijvoorbeeld dat uw hond meer drinkt dan normaal. Ook dan is het belangrijk een afspraak te maken bij één van onze dieren en uw huisdier grondig na te laten kijken.

fg